Povratak

Nakostriješena dlaka mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Molila bih vas da mi odgovorite na pitanje u vezi mačke. Mačka ima 2 god i 10 mjeseci, ženka. Primjetila sam nakostriješenost dlake, onako malo kao u kokoši, zadnjih 10- ak dana, pa bih vas molila odgovor bi li to upućivalo na kakvu bolest. Mačka je živahna, igra se i jede, sve normalno, oči nema staklaste i kapci nisu vidljivi da bi moglo upućivati na temperaturu ili nešto. Nos  čist, ne suzi iz njega. Probava – sve normalno. Lagano je nakostriješena, kad  leži i kad se završi urediti, bez obzira na vremenske prilike (kiša ili sl.). Kada  je u kući voli spavati uz radijator, a noću spava u garaži kod centralnog gdje je 20 stupnjeva. Vremenski koliko boravi u kući, toliko je i vani. Živimo u kući na selu, doticaj s mačkama iz sudsjedstva nisam primjetila. Sterilizirana je, jede hranu za sterilizirane mace i vrećice mokre hrane. Imala je 3 puta do sada problema s zubima, 3 zubića je izgubila s 1 god. i pola, uglavnom gingivitis i upale desni su bile u pitanju.  Liječila se i izliječila, stvar je sada pod kontrolom. Pred 10-ak dana posjetila sam veterinara jer sam vidjela blago crvene desni. Veterinar je rekao da za to vjerojatno mogu biti krivi kroketi, da ne bi poduzimao ništa zasad, neka joj dajem mokru hranu. Sada je bolje, malo malo crvenkaste desni, ali skoro normalno.

Inače, ako joj ne prođe s time da jede mokru hranu, rekao je veterinar da bi radio testove na mačju sidu, iako čisto sumnjam da bi to mogla imati jer mačka je vesela, igra se, jede sve normalno oduvijek od kada je imam i ne skita se i ne tuče s nikakvim mačkama. Pred mjesec dana odlutao je njezin mačić s kojim je bila jako jako vezana, nisu se odvajali, bio je kastriran i nije imao ni 1.5 godine. Neuspješne potrage nisu polučile rezultata, sve smo pokušali... Bi li stres mogao utjecati na promjenu te nakostriješenosti? Mačka je uredno cijepljena, tako da bi te bolesti herpesa  i slično bile isključene... Bi li to moglo upućivati na nešto ili ne, ili to stres možda može utjecati...? Hvala vam na odgovoru. Lijepi pozdrav, Anita

O: Koža, krzno i dlaka u ljubimaca predstavljaju prvu liniju obrane organizma od prodora štetnih mikroorganizama. Također, njihova važnost je i u održavanju termoregulacije.
 
Naime, građa dlake je specifična. Sama dlaka se dijeli na zaštitnu dlaku i poddlaku. Takav raspored i građa im osigurava dovoljnu temperaturnu izolaciju kao i općenito olakšavanje termoregulacije organizma. Također, svaki korijen dlake ima svoj vlastiti mišić koji je u mogućnosti podići je, po potrebi. Naime, poznato je da se mačke "nakostriješe" kad su iz bilo kojeg razloga uznemirene ili ljute, odnosno kako bi dodatno smanjile gubitak topline.
 
U skladu sa svim navedenima, vjerujem da je kod Vašeg ljubimca vjerojatno riječ o vanjskim temperaturnim oscilacijama kao i pokušaju samog ljubimca da se na njih i prilagodi. Naime, i sami ste naveli da se ljubimac uobičajeno ponaša i izgleda, uzima hranu, vodu,... što odgovara kriteriju zdravog ljubimca. U tu korist ide i činjenica da ste s ljubimcem posjećivali svojeg veterinara te da isti nije utvrdio neke od ozbiljnijih zdravstvenih poremećaja.
 
Naravno, morate nas razumjeti da su odgovori na pitanja informativna karaktera te kao takvi ne mogu zamijeniti preglede u veterinarskim stanicama i ambulantama. Iz tog razloga, savjetujem Vam da probate ponovno kontaktirati svojeg veterinara te se s njim konzultirate oko postojeće situacije. Ipak je on taj koji je pregledavao ljubimca, upoznat je s njenom povijesti bolesti te je u mogućnosti po pregledu ljubimca odrediti njen zdravstveni status. U skladu s postavljenom dijagnozom, isti će biti u mogućnosti odgovoriti Vam na sva pitanja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr