Povratak

Nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini (ascites), bezvoljnost i gubitak apetita / Zarazni mačji peritonitis (FIP)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam mačka starog godinu dana. Uvijek je bio hiperaktivan, međutim zadnjih 20 dana mu se ponašanje skroz promijenilo. U početku je nekih 5-6 dana samo ležao i spavao, vrlo slabo jeo i dosta smršavio. Nakon nekih desetak dana povećao mu se apetit i malo je živnuo. Sada kad je opet počeo jesti još uvijek je bezvoljan i sporiji nego inače, ali trbuh mu iz dana sve više i više raste i na dodir je dosta tvrd i izgleda mi kao da je unutra nekakva voda. Obraćam Vam se jer se prvi put susrećem s ovakvom situacijom i nemam pojma što da radim, pa bi Vam bila zahvalna ukoliko mi možete dati nekakav savjet.

Unaprijed zahvaljujem, Ana

O: Iz Vašeg opisa, stanje Vašeg mačka nije baš najbolje. To što već dvadesetak dana nije svojeg uobičajenog  ponašanja i  što je izgubio apetit  ukazuje da se definitivno nešto događa, nekakav proces koji mu oduzima  mnogo energije i slabi njegov imunitet. Posebno zabrinjavajuće zvuči da se trbuh napuhuje i da Vam se čini da unutra ima tekućine.

Ascites je abnormalno nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini. Volumen tekućine može biti vrlo mali ili pak značajni, rezultirajući povećanjem obujma trbuha. Uzroka ascitesu ima mnogo, od kojih mnogi mogu biti vrlo ozbiljni. Ascites nastaje istjecanjem tekućine u trbušnu šupljinu iz krvnih žila, limfnih žila ili unutarnjih organa.

Uzrokom se smatraju hipoalbuminemija, tj. smanjena razina albumina u krvnim žilama, ozbiljne jetrene bolesti, bolesti srca i perikarda, traume, peritonitis, poremećaji u zgrušavanju krvi, bolesti limfnih organa, obstrukcija jetrene ili kaudalne vene.

Kod mladih mačaka je najvažniji uzrok ascitesa zarazni mačji peritonitis (FIP). To je virusna bolest uzrokovana virusom iz porodice koronavirusa, a javlja u jedinki mlađih od dvije godine, no povremeno se može javiti i u starijih mačaka. Virus se izlučuje u slini, urinu i fecesu pa se smatra da je oralni put najznačajniji vid prijenosa s mačke na mačku. Bolest može trajati od dva tjedna pa do dva mjeseca i smrtnost je unatoč liječenju veoma visoka. Stoga je liječenje u većini slučajeva neuspješno. U ranoj fazi bolesti mačke mogu pokazivati nespecifične simptome kao što je anoreksija, gubitak na težini, depresija i povišena temperatura koja ne odgovara na terapiju antibioticima. Već nakon tjedan dana dolazi do razvoja viremije (virus u krvi) i širenja po organizmu, primarno u jetru, slezenu i limfne čvorove uz pojavu nakupljanja tekućine u trbuhu. Ovisno o snazi imunološkog odgovora mačke, u ovoj fazi infekcije virus može biti uklonjen ili se bolest različitom brzinom razvija dalje – u periodu od nekoliko tjedana pa sve do nekoliko mjeseci i godina.

Upalna bolest crijeva također može biti uzrokom nakupljanja ascitesa. Kada se stijenka crijeva upali dovoljno jako da propušta proteine što dovodi do gubitka proteina u cirkulaciji, za posljedicu ima nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini ako se razina proteina spusti prenisko. Upala se često javlja kao posljedica invadiranosti crijevnim parazitima.

Povećanje trbuha može biti posljedicom i lokalne upale u potkožju (flegmona / apsces) bilo obostrano ili samo s jedne strane. Flegmona i apsces nastaju kao infekcija piogenim bakterijama (stafilokoki, pneumokoki, meningokoki, gonokoki), a gnojna upala je proces karakteriziran stvaranjem obilnog gnojnog eksudata. Gnoj se može širiti difuzno po tkivu (flegmona), može ostati lokaliziran (apsces) ili prekriva površine različitih struktura. Kako proces napreduje, gnoj razara tkiva te tako kroz oštećenu kožu izlazi van.

Svakako Vam savjetujem bez obzira na mogući uzrok bolesti da otiđete Vašem veterinaru što prije da pregleda Vašeg ljubimca jer nikako nije dobro da je mačak toliko vremena bezvoljan, bez apetita i malaksao.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr