Povratak

Naotečena stražnjica i nekontrolirano curenje sadržaja - izvala ili prolapsus rektuma

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam mačku koja je stara već 8 godina, nabubren joj je stražnji dio (guza) i svako malo curi iz nje. Inače jede normalno svaki dan, ali ne znam šta da radim sa tim. Je li to izliječivo? Možda joj se začepilo debelo crijevo. Molim vas pomozite. Pozdrav, Iva

O: Moguće je da se radi o tome da je sluznica rektuma izvirila kroz sam otvor i izvalila van pa je vidljiva natečena tvorba crvene boje. Pošto dođe do proširenja sfinktera rektuma, izmet može kontinuirano izlaziti van.

Kod svih vrsta domaćih sisavaca može doći do pojave patološkog stanja koje nazivamo izvala ili prolapsus rektuma. Javlja se u jedinki slabije kondicije ili zbog prisutnosti crijevnih parazita što uzrokuje otežano defeciranje ili uzrok može biti i upala rektuma i učestali proljevi. Završni dio debelog crijeva (rektum) uvrne se u vlastiti lumen i većim ili manjim dijelom izvali kroz analni otvor. Primjećuje se da kroz anus viri kobasičasta tvorba, a može biti  obuhvaćen, odnosno izvaljen veći, odnosno manji dio.

Rektum se može izvaliti i prilikom svakog jačeg djelovanja tzv. trbušne preše, odnosno tiskanja životinje, što je najčešće kod jakih napora, bolova u trbuhu zbog različitih uzroka, smetnjama u otjecanju mokraće, prilikom začepa životinje itd.

U početku je izvaljena tvorba svijetlocrvena, otečena i vlažna, a što takvo stanje duže traje, tvorba postaje tamnocrvena do plavkasta te zbog vanjskih utjecaja, osobito isušivanja i mehaničkih oštećenja, nastaju površinske ozljede koje mogu zahvatiti i dublje dijelove pa čak i cijelu stijenku crijeva.

U većini slučajeva se izvaljeni dio crijeva mora operativno ukloniti, a rana sašiti posebnom tehnikom. Poslije operacije provodi se dijetna ishrana u dogovoru s veterinarom uz redovitu kontrolu zdravstvenog stanja. Ukoliko je saniran primarni uzrok izvale rektuma, životinja se veoma brzo oporavlja. Druga mogućnost je da veterinar u odgovarajućoj anesteziji pokuša izvaljeni dio crijeva vratiti na svoje mjesto (reponirati), a nakon izvršene repozicije, oko čmara se stavlja tzv. šav "duhan kese".

Svakako preporučujem odlazak veterinaru koji će biti u mogućnosti procijeniti zdravstveno stanje ljubimca i poduzeti adekvatno liječenje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr