Povratak

Naskakivanje i seksualno ponašanje kastriranog mačka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imamo mačka koji je bio kriptohid, kastriran je sa svojih 9 mjeseci. Trenutno ima 2 godine. Moje pitanje je da li je normalno da bez obzira što je kastriran i dalje ima seksualnu želju. Naime on često zna uzeti ( zagristi) deku i oponašati spolni odnos. Prilikom toga izađe mu spolovilo van i pusti mislim malo mokraće. Molim Vas za pomoć. Hvala, Ivana

O: Nije potpuno neobično da se Vaš mačak tako ponaša. Kastracija je zahvat kojim se uklanjaju spolne žlijezde - testesi, čiji produkti - hormoni uvjetuju seksualno ponašanje i u određenoj mjeri agresiju.

Međutim, često puta ponašanje kakvo opisujete zapravo nije primarno seksualno. Ono može  imati veze sa pobuđivanjem (Vaše) pažnje i određenim mjestom u socijalnoj hijerarhiji. U tom smislu ponašanje Vašeg mačka se može opisati kao fizička manifestacija dosade ili potrebe za socijalnom interakcijom. U tom slučaju, Vašem mačku posvetite dodatnu pažnju i brigu, naročito ako primjetite da se sprema naskakivati na deku.

U literaturi se spominje da naskakivanje može biti i posljedica kirurškog zahvata odnosno traume. Također, ukoliko u kući ima i drugih, posebno novopridošlih, mačaka, može se javiti opisano ponašanje, zbog osjećaja zapostavljenosti.

Ponekad primjena sintetskih feromona (Feliway) može dati dobre rezultate u ovakvim slučajevima, ali to nije pravilo. Jednako vrijedi i za Bachove kapi, kojih ima više vrsta. U svakom slučaju, posvetite više vremena nego do sada Vašem ljubimcu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr