Povratak

Način apliciranja Vermoxa kod malih mačića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb   


P:
Molila bih vas za malu pomoć, imam malo mače (težine otprilike 300g i staro je dva mjeseca). Naime, ono je dobilo proljev pa sam pročitala da ga treba očistiti od crijevnih parazita, a u ljekarni sam kupila Vermox i zanima me zapravo koliko dana te u kojoj količini ga trebam davati mačiću. Hvala. Aleksandra

O:
Aktivna tvar Vermoxa je mebendazol a dolazi u obliku suspenzije ili tableta. Mebendazol je sistemski antihelmintik skupine benzoimidazola i ima širok spektar djelovanja koji u pasa i mačaka djeluje na gliste i trakavice. Mebendazol sprječava tvorbu mikrotubula i nametnicima onemogućava iskorištavanje glukoze. Učinkovito djeluje na jajašca, ličinke i zrele oblike crijevnih nametnika: Toxocara canis, Toxocara cati i Toxascaris leonina, Trichuris vulpis, Ancilostoma caninum, Uncinaria ctenocephala te na neke trakavice: Taenia pisiformis,Taenia hydatigena i Taenia taenieformis. Doziranje je različito, ovisno o ciljanoj skupini prazita i o tjelesnoj težini životinje. Općenita je doza kod mačića do 2kg tjelesne težine i u preventivne svrhe, 50mg mebendazola dva puta dnevno, dva uzastopna dana. U terapijske svrhe lijek se daje u istoj dozi ali pet uzastopnih dana.

Moram napomenuti kako u veterinarskoj medicini postoji nekoliko pripravaka koji se mogu davati ovako malim mačićima sa preciziranim dozama i uputama o načinu davanja i djelovanja: Orme Naturali Nemastop pasta, Pfizer Banminth pasta (uz napomenu kako se izdaje u veterinarskom ljekarnama isključivo na veterinarski recept), Pfizer Stronghold ampula (također se izdaje na veterinarski recept), Novartis Pratel tablete te Bayer Drontal cat tablete.
Također, moram skrenuti pozornost na činjenicu kako su uzroci proljeva u mačića brojni pa bi svakako trebalo sa ljubimcem uputiti se u veterinarsku ambulantu ukoliko se probava ne stabilizira kroz dva do tri dana.
Više o uzrocima proljeva u mačića možete pročitati u već ranije objavljenom odgovoru kolege Franje Hrgota, dr.vet.med. na: Mačići i proljev

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr