Povratak

Nedovoljna briga mačke o leglu mačića / Majčinski instinkt

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Molila bih vas za pomoć jer nemamo veterinara nigdje u blizini! Maca stara 9 mjeseci nam je u subotu okotila 3 prekrasna mačića. Maca im dopušta da je doje, no ona oko njih baš ne vodi brigu, ne liže ih i ne želi sama ući u kutiju, već je mi moramo u nju staviti. Sad je problem što mačići ne obavljaju nuždu. Trebala bih naglasiti da smo macu uzeli sebi kao mačića od 10 dana nakon što joj je majka uginula te smo je mi othranili

Unaprijed hvala! Iva


O: Majčinski instinkt temelji se na emocionalnoj zrelosti, genetici i iskustvu koje je mačka imala s vlastitom majkom.

Ubrzo nakon poroda, njezin je prvi instinkt da leglo drži na okupu i čuva od opasnosti. Mačka često nakon nekoliko dana seli svoje mlade na drugo mjesto. Kako bi pomakla svoje mačiće, jednog po jednog, držeći za kožni nabor na vratu, prenosi ih.

Mačiči pomoću receptora u nosu pronalaze mliječnu žlijezdu i tijekom cijelog perioda sisanja vraćaju se na istu. Otpuštanje mlijeka potiču gnječući prednjim šapama sisu. Majčino mlijeko ima visoku koncentraciju masti i proteina koji pomažu mačićima u brzom rastu. Sisanje traje od 4-6 tjedana, no ponekad se i produljuje na duži period.

Tijekom prvih tjedana mačići su potpuno ovisni o majci. Njeno lizanje potiče mačića na pražnjenje mokraćnog mjehura i crijeva, čije će otpadne tvari pojesti.

Zbog specifičnih okolnosti u kojima je Vaša maca odrastala te njene emocionalne i fizičke nezrelosti, očito je da nema izražen majčinski instinkt. Pošto ste nju Vi odhranili, ona to očekuje od Vas i u slučaju njenih mačića.  Ona vjerojatno ne zna što treba raditi, ali se ne odupire kad je stavite u kutiju da mačići sišu. Preporučljivo je da im Vi masirate trbuščiće te vlažnom krpicom brišete oko spolovila te analnog otvora. Možda to potakne mačku da ih počne lizati.

Nadam se da će mačići biti dobro i da će uz Vašu pomoć, mačka naučiti što se od nje očekuje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr