Povratak

Nekontrolirano mokrenje mačka - inkontinencija urina

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačka starog 6 godina. Prije nekoliko dana je počeo nekontrolirano mokriti. Mačak nije kastriran i redovito izlazi izvan kuće. Osim toga izgubio je apetit i odbija suhu hranu. Postoji li kakav lijek ili postupak koji mi možete preporučiti?
Hvala, Andrija

O: Inkontinencija urina predstavlja nemogućnost kontroliranja mokrenja, a može se javiti u ljubimaca bilo koje dobi i spola. Mnogi faktori dovode do inkontinencije mokraće, uključujući anatomiju, sterilizaciju, pasminu, dob, spol i težinu. Najčešći uzrok inkontinencije je nesposobnost mehanizma sfinktera mokraćnog mjehura.

Naime, aktivnost sfinktera mokraćnog mjehura regulirana je živcima kojima se svjesno i nesvjesno upravlja. Sfinkter obično ostaje zatvoren sve dok ljubimac svjesno ne odluči da se mora pomokriti. No, ako je sfinkter "slab", to je vidljivo curenjem mokraće. Iako ljubimac može i svjesno mokriti dogodit će mu se da mu mokraća curi.

Inkontinencija može biti uzrokovana i različitim zdravstvenim poremećajima u bilo kojem od dijelova urogenitalna trakta, kao što su infekcije mokraćnog mjehura,...

Prema tijeku, inkontinenciju dijelima na akutnu, koja nastupa naglo (infekcija) te kroničnu (kronične infekcije).

S obzirom na uzrok mogu se podjeliti na:
1. stres-inkontinencija (nastaje zbog slabosti mišića zdjelice uzrokovane traumom, strah,...),
2. inkontinencija zbog nestabilnosti sfinktera,
3. opstruktivna inkontinencija,
4. neuropatska inkontinencija.

Kako ne postoji jedinstveni način liječenja za sve slučajeve, postoje različiti modaliteti liječenja za različite oblike inkontinencije.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da ljubimca odvedete kod veterinara. Isti će biti u mogućnosti pregledati ljubimca te utvrditi njegov zdravstveni status, odnosno, odrediti točno o čemu je riječ. Nakon što se dijagnoza postavi, veterinar će biti u mogućnosti odrediti najprikladniji način liječenja i tretiranja istog, odnosno, odgovoriti Vam na pitanja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr