Povratak

Nestabilan hod mačića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam problem sa mačićima koji su stari cca mjesec i pol dana. Inače još uvijek sisaju, ali i jedu samostalno mokru i suhu hranu, veseli su, igraju se, skakuću... Problem je što su jako nestabilni na zadnje nogice. Kada se kreću, neprestano padaju.. oslanjaju se na prednje capice, normalno, a na zadnje su nestabilni. Ne znam da li može imati veze to što ih je mačka omacila sa 10 mjeseci starosti ili to što je križana perzijanka. Unaprijed zahvaljujem, Marijana

O: Od poroda mačići mogu puzati, a u dobi od dva tjedna započinju s tečnim pokretima.

Kada navrše sedam tjedana, kreću se poput odrasle mačke, a s deset tjedana mogu hodati uzduž uske grede i imaju savršenu ravnotežu. Visoko uzdignut rep dodatno im osigurava ravnotežu. Dakle, lagana nestabilnost stražnjih nogu mačića u dobi od mjesec i pol nije neobična pojava.

No ukoliko primijetite da nestabilnost stražnjih nogica niti nakon deset tjedana ne prestaje, svakako odvedite mačiće veterinaru kako bi se napravio odgovarajući klinički pregled te dijagnostički postupci kojima će se ustanoviti točna dijagnoza.

U novije vrijeme, aktivna selekcija usmjerena nastanku određenih standardnih pasmina dovela je do dramatičnih razlika u kosturu. Tako su obnavljani značajni i tegobni problemi s kosturom. Na primjer Maine coon i himalajske mačke sklonije su od drugih pasmina nastanku displazije kuka - urođene bolesti zbog poremećaja u razvoju kuka. Neke scottish fold mogu naslijediti bolan poremećaj u zglobu, koji izaziva šćućuren hod. Zatim, mačke pasmine manx mogu se roditi s poremećajem u razvoju kralješnice, koji izaziva hromost. No, niti u drugih pasmina nije potpuno isključena pojava navedenih bolesti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr