Odgovara:
Danijela Biban, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam dvije mace, 13 i 6 mjeseci. Starija je već imala problem kao i sada i primijetila sam da i mlađa maca ima taj problem, doduše u manjem intenzitetu. Zubi su žuti i zadah je veoma neprijatan, kao trula ili pokvarena hrana. Starija maca se toga riješila kada je mijenjala zube i sada se ponovno pojavljuje. Hrane se isključivo mačjom hranom, ujutro i navečer dobiju Whiskas vrečicu, a u ponudi stalno imaju 2/3 RoyalCanin i 1/3 Friskies dehidriranu hranu. Također, skoro svaki dan dobiju Trixie multivitamine u tabletama. Svježu vodu im dajem 3 puta dnevno. Hranu i vodu dobijaju u besprijekorno čistim metalnim posudama. Koji je uzrok pojave žutih naslaga na zubima i neprijatnog zadaha i kako to da ispravim?

Mace su zdrave i imaju dobar apetit. Da li je bolje da se hrane samo dehidriranom hranom? Mlađa maca uglavnom i jede više dehidriranu, dok starija više voli mokru hranu.
Pozdrav, Suzana iz Novog Sada

O: Zadah iz usta je dosta česta pojava s kojom se bore mnogi vlasnici mačaka i pasa.

On se najčešće javlja zbog promjena koje se dešavaju u usnoj šupljini (nakupljanje plaka ili kamenca, gingivitisa, karijesa ili stomatitisa), no ponekad i zbog problema smještenih u dubljim dijelovima probavnog sustava (gastritis).

Plak označava makane naslage na zubima, koje zaostaju nakon hranjenja, a pogoduje razvoju bakterija. U početku su naslage svjetlo-žučkaste boje, a kasnije kalcificiraju i pretvore se u kamenac (tamno smeđe boje).

Plak se može ukloniti isključivo redovnom higijenom zuba (četkanje mekom četkicom uz ispiranje običnom vodom), dok se kamenac odstranjuje mehanički, pod općom anestezijom kod veterinara.

Ukoliko se kamenac ne odstrani može doči do upale zubnog mesa ili, u uznapredovaloj fazi, i do upale periodonta.

Takva životinja zbog bolova slabije uzima hranu (izbjegava žvakanje), razdražljiva je, desni joj najčešće krvare, a javlja se i pojačano slinjenje U težim slučajevima može doći do pojave paradentoze i do ispadanja zuba.

Pojava plaka najčešće je vezana uz ishranu. Pogoduje joj ishrana tzv. mekom hranom (konzerve, paštetice, vrečice), koja se lakše lijepi za zube, stoga bih Vam preporučila da ih, nakon čišćenja kamenca kod veterinara, stavite na ''novi režim'' prehrane, isključivo dehidriranom hranom.

Budući ste naveli da mačke jedu Royal canin hranu, neka na njoj ostanu i dalje, jer spada u superpremium i u sebi ima i komponentu za zaštitu zuba.

Za Vaše ljubimice bih predložila Royal canin ''Kitten'' za mladu macu i Royal canin ''Oral care'' za odraslu mačku.

OZNAKE: