Povratak

Neugodan zadah iz usta

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Već neko vrijeme moj mačak ima vrlo blijede desni, gotovo bijele boje, zubi su mu žućkaste boje i čini mi se kao da su se počeli kvariti. Isto tako primjetila sam da ima jaki zadah iz usta. Što da poduzmem u vezi toga? Mateja

O: Mnogobrojne i raznolike bakterije u usnoj šupljini akumuliraju se i tvore tzv. bakterijski plak (naslaga na zubima žuto-smeđe boje) koji se nalazi na granici zuba s gingivom (desni). Tokom vremena bakterijska flora se promjeni odnosno prevlast u ustima preuzimaju "loše" bakterije gram-negativne i anareobne. Također, one su najčešće i uzrok neugodnog zadaha.

Ovisno o vrsti ili pasmini mačke, nasljednim bolestima, starosnoj dobi i ishrani (ishrana isključivo mekom ili vlažnom hranom), bolest usne šupljine će se razviti u većem opsegu i prouzročiti teže zdravstveno stanje (bolnost, odbijanje hrane, pad tjelesne težine, iscrpljenost). U ovakvim slučajevima broj bakterija u ustima poveća se za 20 puta, a same bakterije izlučuju hidrogeni sulfid, amonijak, endotoksine, acetate, butirate i propionate koji još naknadno dovode do nekroze okolnog tkiva oko zuba. Od pojave plaka pa do propadanja zubi i zubnog mesa može proći i par godina, a ovaj procese je ireverzibilan što znači da nema povratka na bolje, potpunog ozdravljenja.

Zato što prije posjetite svog veterinara, a svom mačku do tada u prehranu uvedite neku od suhih hrana čija je namjena prevencija i održavanje higijene zuba (npr. Hill's Oral Care ili Royal Canin Oral Sensitive za mačke).

Inače, sluznica usta (i druge vidljive sluznice) pri pregledu upućuju nas na stanje krvotoka. U normalnim okolnostima boja sluznice desni je svijetloružičaste boje, a na pritisak iznad gornjih zuba otisak prsta na desnima trebao bi od bijelog postati ružičast.
 
Bljedoća sluznice desni može biti i popratni simptom kod npr. anemije, bolesti bubrega (zatajenje)ali i drugih metaboličkih bolesti, a budući da svaku bolest karakteriziraju odgovarajući simptomi, radi postavljanja točne dijagnoze, nužno je sistematski pregledati životinju.

O anemiji u mačaka pisala je kolegica mr. Vrhovac Uzur, dr.vet.med. ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr