Povratak

Neuobičajen zvuk (škljocanje, pucketanje) čeljusti starije mačke prilikom hranjenja i čišćenja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam stariju mačku starosti 17 godina. Unazad neko vrijeme primjetila sam povremeni čudan zvuk za vrijeme jela, ali je primijećen i za vrijeme čišćenja krzna. Zvuk proizlazi iz područja čeljusti u obliku glasnog pucketanja/škljocanja koji podjeća na zvuk kao da žvače pijesak. Maca je inače vitalna ženka koja boravi i u kući i vani i normalno se hrani. Bila bih Vam veoma zahvalna kada biste me mogli uputiti o čemu se tu točno radi i pružiti savjet što poduzeti po tom pitanju!
Hvala unaprijed i srdačan pozdrav! Ivona

O: Simptomi koje opisujete mogu se povezati s bolestima usne šupljine, zuba odnosno bolestima zglobova čeljusti Vaše mačke.

Nije rijetkost da, sa starenjem, mačke počnu očitovati probleme sa žvakanjem ili uzimanjem suhe hrane ili pak da prilikom uzimanja hrane dolazi do osjeta boli i sličnih simptoma koje ste opisali.

Temporomandibularni zglobovi su dva mjesta, po jedan na svakoj strani lica, neposredno ispred ušiju, gdje se temporalna kost lubanje spaja sa donjom čeljusti (mandibulom). Potporu zglobovima daju ligamenti, tetive i mišići i oni su odgovorni za pokretanje vilice (čeljusti). Svojom građom zglobovi koji uzglobljuju čeljust su jedni od najsloženijih zglobova u tijelu mačke. Otvaraju se i zatvaraju poput škara i kližu prema naprijed, prema natrag i sa strane na stranu. Prilikom žvakanja podnose (izdržava) silno jak pritisak. Temporomandibularni zglob sadrži komadić specijalizirane hrskavice koja se zove disk, a sprječava da se donja čeljusna kost (mandibula) i lubanju taru jedna o drugu.

Sa starenjem se cijelokupan metabolizam tijela usporava, pa je tako i mikrocirkulacija odnosno opskrba hranjivim tvarima u tijelu također usporena. Ostala tkiva, tako i zglobovi pod utjecajem nakupljenih slobodnih radikala i drugih po tijelo štetnih molekula počinju polako pokazivati degenerativne promjene.  Poremećaji zglobova koju uzglobljuju čeljusti, uključuju probleme unutar samog zgloba te u mišićima koji ih okružuju. Najčešće je uzrok poremećaja temporomandibularnog zgloba kombinacija mišićnog zatezanja i anatomskih degenerativnih promjena unutar zglobova tj. osteoartritičnih promjena.

Da biste potvrdili ili odbacili sumnju bilo bi uputno otići na kompletan klinički pregled kod veterinara, kojim bi se sagledalo opće stanje Vaše ljubimice, stanje srčanog mišića i krvožilnog sustava, sa dodatnim krvnih nalazima, učinio detaljan specifični stomatološki pregled usne šupljine i svih njenih dijelova koji mogu biti zahvaćeni starosnim promjenama, svakako i da bi se odbacila mogućnost periodontalnih bolesti (bolesti koje zahvaćaju zube i tkiva usko "vezana" za njih anatomski i histološki).  Rentgenskom snimkom zglobova čeljusti relativno se jednostavno mogu uočiti nastale promjene i postaviti točna dijagnoza.

Budući da ste naveli da maca normalno jede i ne iskazuje neke ozbiljne znakove boli, možete pokušati putem hrane utjecati na zdravlje zuba i zglobova te općenito na lakše uzimanje hrane tako što ćete joj davati mekšu hranu (u obliku vrećica ili pašteta).

U ponudi naših dućana dostupno je nekoliko vrhunskih hrana koje mogu doprinjeti zdravlju Vaše mace, a neke od njih su: Royal Canin vrećica za mačke FHN Ageing +12, potpuna hrana za odrasle mačke starije od 12 godina (za mačke s osjetljivim zubalom i zubnim mesom), te Hill's Prescription Diet j/d Feline, kao medicinska hrana koja svojim sastavom potpomaže obnovu i povratak normalne funkcije zglobova, a štiti zdravlje bubrega zbog smanjenih razina fosfora i povećanih razina omega 3 masnih kiselina. Svakako ih možete iskušati, uz dodatnu preporuku Vašeg veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr