Povratak

Nezgoda s vratima i nagnječenje šape mačića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Na poslu imamo mačiće za koje se brinemo i hranimo ih. Ali jednom mačiću je slučajno noga pričepljena sa vratima. Mačić šepa i samo malo se oslanja na nogu, ali kada mu je mičemo i dodirujemo ne reagira bolno. Ne mjauče, ne otima se, ne grize. Još je mali, ali pretpostavljamo da bi negativno reagirao da ga jako boli. Ali jako šepa i samo malo se oslanja na ozljeđenu nogu.
Snježana

O: Nagnječenje nastaje zbog djelovanja tupe sile te dolazi do oštećenja tkiva, mišića i tetiva.

Može biti otvoreno, gdje je došlo i do oštećenja površine kože ili zatvoreno, gdje nije došlo do oštećena kože, ali može biti nagnječeno tkivo pa čak i prijelom kosti. Tada je integritet kože je sačuvan, ali nastaje otečenje, bol i promjena boje zahvaćenog područja zbog nastanka podljeva koji je uslijedio zbog oštećenja krvnih žila, a javlja se i povećana temperiranost određenog područja.

Sve navedeno provocira bolnost kod stajanja na šapi pa ljubimac ne staje i štedi nogu od aktivnosti ili je koristi u ograničenju.

Činjenica da mačić ne reagira na dodir je pozitivna i značila bi da je došlo do lakše ozljede, nakon koje će uslijediti oporavak tijekom izvjesnog vremena. 

Preporuka je, ipak, da odvedete ljubimca kod veterinara, koji će kompletnim kliničkim  i rendgenskim pregledom utvrditi stvarno stanje šape.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr