Povratak

Novorođeni mačić ne sisa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim vas pomozite mi, moj mali mačić ima 4 dana i neće da sisa majku, stalno spava, ne znam zašto se tako ponaša jer prva dva dana je bilo u redu. Najednom je prestao sisati, pokušala sam mu pomoći, ali isto neće, tako da mi ne preostaje ništa drugo nego da ga na silu sama hranim. Zahvaljujem na odgovoru, Gordana

O: Prvi tjedan života mačića van maternice je najkritičniji za preživaljavanje. U tom periodu mogu se javiti problemi zdravstvenog stanja uzrokovani infekcijama, inkompatibilnosti krvne grupe, nasljedne deformacije, manjak majčine brige i drugi.

Ono što daje dozu nade u preživljavanje je činjenica da je Vaš mačić posisao kolostrum, prvo mlijeko bogato protutijelima koje štite organizam od zaraznih bolesti, a najbitnije je da ga mačić posisa do 12 sati nakon rođenja, s obzirom na to da je već 16-24 sata nakon rođenja znatno smanjena resorpcija protutijela.

U mačaka nisu česte komplikacije kod poroda i dojenja. Novorođeni mačići pronalaze sisu svojim nosom, a šapicama masiraju žlijezdu kako bi stimulirali produkciju i otpuštanje mlijeka. Svaki mačić sisa jednu određenu sisu kod svakog hranjenja pa ga pokušavajte stavljati na istu.

Na žalost, ponekad se događaju ovakvi slučajevi slabog napredovanja mačića kojima najprije treba pronaći uzrok, a ako je jedini način da Vaš mačić uzima hranu kada ga Vi hranite, morat ćete preuzeti tu brigu na sebe.

O prehrani mačića starih nekoliko dana pisala sam ovdje.

Također, savjetujem Vam da obratite pozornost i na zdravlje mame mačke, s obzirom kako i ono može utjecati na normalan period dojenja i prehranjivanja mačića.

Ukoliko primijetite neke od simptoma kod mačke koje sam navela u priloženoj temi, svakako je neizbježan posjet veterinaru koji će potrebnim pretragama procijeniti zdravstveno stanje mačke i mačića te Vam preporučiti odgovarajuću terapiju po potrebi te potrebnu dodatnu njegu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr