Povratak

Nuspojave prilikom uporabe Strongold ampula

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam pitanje vezano uz moju macu. Stara je oko 2mj, i pred 2 dana sam joj stavila ampulu protv buha, u kojoj je ujedno i sastojak protiv parazita. Sada mi je maca dosta usporena, ne želi jesti baš nešto, i samo spava. Da je moguće da je ona prelagana (ima 900g), pa da je ampula prejaka za nju? I jučer sam joj dala cat malt pastu za izbacivanje dlake jer je maca poluperzijska, i očistila joj uši sa uljem baš za to. Pa bi bilo od toga čega možda? Hvala na odgovoru. Melanie

O: Zahvaljujem na pitanju i strpljenju radi čekanja odgovora. Vezano uz ampulu koju ste stavili na mače, vjerojatno se radi o Pfizer " Stronghold" ampuli 15 mg za mačiće. O Strongholdu i njegovu djelovanju možete više pročitati u prijašnjim odgovorima kolegica: Mačja šuga i Stronghold ampule Oteklina na vratu mačića anomalije dišnog sustava i proširenje jednjaka. U uputi proizvođača se navodi da se ne stavlja na mačiće mlađe od 6 tjedana te slabe i kahektične (neuhranjene) životinje. Inače, primjena 10 puta veće doze od preporučene pri ispitivanju nije uzrokovala štetne učinke. U nuspojavama je navedeno da se iznimno nakon aplikacije mogu javiti prolazni neurološki poremećaji.
Malt pasta i otopine za čišćenje uha uglavom sadrže ulja koja nisu štetna za životinje, ako se pravilno primjenju. Ponekad se može, nevezano za poduzete radnje, dogoditi da dođe do izbijanja neke bolesti koja je bila u inkubaciji. Pošto niste naveli da li je mačka vakcinirana protiv mačjih virusnih bolesti, uvijek se može posumnjati da je oboljela od neke bolesti Vojom se inficirala prije,  u eventualnom kontaktu s drugim mačkama ili u veterinarskoj ambulanti. Ako se simptomi, koje ste naveli, pojačaju , mačka potpuno izgubi apetit, postane bezvoljna, počne povraćati ili ima proljev, odvedite ju na pregled u veterinarsku ambulantu za male životinje. Nadam se da je vaša maca već bolje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr