Povratak

Obilježavanje teritorija izmetom (fecesom)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Je li moguće da mačke obilježavaju teritorij velikom nuždom? Naime, imam MCO mačka te se u susjedstvu nalazi još jedan iste vrste. Susjed se žalio da se oba MCO nalaze kod njega na terasi i vrše veliku nuždu, naravno bez zakopavanja budući da se radi o terasi. Odrasla sam uz mačke i nikada nisam vidjela da mačka vrši veliku nuždu negdje gdje ne može "počistiti za sobom". Hvala lijepo, Mirja

O: Ugroženost ili želja za dominacijom uzrokuje da ljubimci označavaju teritorij i na takav način drugim ljubimcima  to daju do znanja. Pri tom koriste i feces i urin kao mirisne oznake.

U označavanju se ne zadržavaju na "svojem" dvorištu, nego nerijetko obilaze i označavaju i šire područje. Naime, mačka smatra da se njeno područje prostire i izvan njenog dvorišta, a feces je vidljiva oznaka toga. Stoga nije isključeno da vaš i drugi mačak vrše veliku nuždu na susjedovoj terasi jer je možda baš tu  zamišljena granica njihovog teritorija koji jedan i drugi smatraju svojim.

Ako u istoj sredini živi više nekastriranih mužjaka vrlo često se može vidjeti nezakopani feces, ostavljen  kao poruka drugim mužjacima. Ženske mačke su puno pažljivije i obično zakopavaju i mokraću i izmet.

U vrijeme parenja, karakteristično ponašanje mačaka, u vidu lutanja, borbi oko teritorija i borbi za ženke, polako se intenzivira. Tijekom ovog perioda, ljubimci se nerijetko udaljavaju od kuće i na duže vremenske periode, što dodatno komplicira situaciju. Naime, "vani" su izloženi različitim zaraznim bolestima, ozljedama, opasnostima od prometa vozila,...

Iako se ovakvo ponašanje može prevenirati kastracijom, određena istraživanja su pokazala da to nije uvijek pravilo. Naime, prije specifično ponašanje ljubimaca se umanjuje ili u potpunosti reducira u 85-90% slučajeva po kastraciji. To nam govori da u 10-15% slučajeva, ljubimac i nakon kastracije može zadržati specifično ponašanje.

Vašem susjedu mogu preporučiti upotrebu repelenata za mačke. To su uglavnom preparati intenzivnog mirisa, neugodnog mačkama koji će ih odbiti s tog prostora. Prije upotrebe je potrebno  očistiti sve životinjske izlučevine i repelent nanositi svaka 2-3 dana. Nešto više o toj problematici možete pročitati u prijašnjem odgovoru Označavanje urinom / Odluka o kastraciji mačka i prehrana nakon kastracije.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr