Povratak

Odluka o sterilizaciji mačke - optimalna dob mačke, odabir metode zahvata, veličina reza, inhalaciona anestezija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Bliži se vrijeme sterilizacije moje mace (sada ima 6 mjeseci) i puno čitam o tome na forumima. Pošto ste Vi vrlo stručni - molim Vaše mišljenje! Mislila sam macu sterilizirati s 8-9 mjeseci starosti? Da li je to u redu ili mogu i kasnije? Maca je "britanka", a znam da one malo kasnije sazrijevaju. Što se tiče anestezije, uglavnom mi savjetuju da inzistiram na inhalacionoj anesteziji? Navodno je sigurnija. Kakva je to točno anestezija i po čemu se razlikuje od obične anestezije? Da li se i iz te anestezije bude dugo i polako i treba im dosta vremena da izađu iz "stanja omamljenosti"? Da li da maci izvade i jajnike i maternicu ili...? I što se tiče samo reza , sada je navodno svega 1-2 cm veličine, više nije kao nekada skoro po cijeloj dužini trbuha? Ili to opet ovisi o tome što joj sve vade? Ispričavam se na puno pitanja, ali htjela bi da sve to prođe što sigurnije i bezbolnije i za moju macu i za mene. Unaprijed puno hvala na Vašim odgovorima i lijep pozdrav!
Matea

O: Danas je uobičajeno da se preporučuje kastracija mačaka u dobi 5-8 mjeseci, odnosno prije prvog tjeranja.

S prvim tjeranjem raste rizik za kasniju pojavu tumora mliječne žlijezde, a ukoliko se kastracija izvede prije prvog tjeranja, smatra se da rizika nema i da se tumor neće pojaviti.

Sam zahvat se može izvesti kao ovariotomija - uklanjanje samo jajnika ili ovariohisterektomija - uklanjanje jajnika i maternice. Razlika između ova dva zahvata je već u samoj izvedbi, ovariotomiju je lakše, brže i jednostavnije izvesti. S druge strane, uklanjanjem i maternice uz jajnike, smanjuje se mogućnost oboljevanja. Kod kastriranih kuja, kojima su uklonjeni samo jajnici nije rijetka gnojna upala maternice - piometra, a mogu se javiti i druge  bolesti poput tumora. O izboru zahvata preporučujem da razgovarate i sa svojim veterinarom.

Veličina reza uvisi o vrsti zahvata, za ovariohisterektomiju je potreban nešto veći rez, ali to u znatnoj mjeri ovisi i o umješnosti kirurga. Imperativ je uvijek da rez bude što manji.

Inhalaciona anestezija je zasigurno najbolja metoda anestezije. Ona podrazumijeva aplikaciju inhalacionih anestetika (plinova) u pluća, odnosno u krvotok. Njene prednosti su u točnijem doziranju, boljoj kontroli dubine anestezije, brzom uvodu kao i bržem buđenju pacijenta. Ova vrsta anestezije je zahtjevnija za rad, ali ima bolje kliničke efekte.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr