Povratak

Operativni zahvat kod malene mačke / Opasnost od sepse zbog ozljede i stranog tijela / Hematom i kirurška obrada

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Pronađena je ozlijeđena mačkica starosti oko mjesec dana. Rendgenom joj je utvrđeno da u zadnjoj nozi ima tri gelera. Veterinar joj je dao injekciju za oživljavanje živca, no rekao je  kako se geleri ne mogu odstraniti jer je mačkica premala. Zanima me postoji li mogučnost da se ti geleri izvade i da li mačkica može dobiti sepsu? Prilažem Vam i slike rendgena te hematoma... Ne znam je li bitno, no mačkica nema otvorenu ranu. Lp, Ivanea

O: Svaki operativni zahvat kod tako malene mace također bi doveo u pitanje njezin oporavak i općenito buđenje iz anestezije. Postoji rizik kod određivanja točne doze anestetika za tako malenu tjelesnu težinu mace, pogotovo ukoliko inhalaciona anestezija nije dostupna Vašem veterinaru.

Ukoliko maca ima podljeve i postoji rizik od generalizirane infekcije, tj. sepse, macu treba staviti na tretman antimikrobnim lijekovima širokog spektra i terapirati nastale hematome.

Hematom predstavlja izljev krvi u novostvorenoj šupljini u tkivu. Nastaje naglo na mjestu gdje krv iz ozlijeđene žile pod tlakom ulazi u tkivo. On je netemperirana, bezbolna ili umjereno bolna, fluktuirajuća polukuglasta oteklina. Tijelo postepeno resorbira sam hematom na način da ga rastavlja na molekule te putem krvnog i limfnog sustava evakuira. No, taj proces može biti vrlo dug, a ponekad zbog smještaja samog hematoma i njegovog oblika nije moguće potpuno ga resorbirati.

Ponekad se hematomi moraju "sanirati" kirurški zbog pozicije na kojoj se nalaze. Saniranje hematoma može ići konzervativnom terapijom koja se sastoji u evakuaciji sadržaja hematoma punkcijom i aspiracijom iglom, te osiguravanjem apozicije tkiva. Može se koristiti ukoliko je prošlo kratko vrijeme od nastanka hematoma. Hematomi koji su veliki, opsežni, kronični (sa zadebljalim zidom) terapiraju se incizijom kojoj je cilj uklanjanje tekućeg sadržaja, uklanjanje fibrina, te postavljanjem šavova koji će onemogućiti ponovno nakupljanje krvi.

Procjenu stanja najbolje može odrediti veterinar, naravno uz procijenu dobi i stanja u kojem se životinja nalazi. Uz svakodnevno praćenje stanja mace s Vaše strane i redovite kontrole kod veterinara, smatram da maca ima vrlo dobre šanse za potpuni oporavak.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr