Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moja mačkica je jako nestašno stvorenje. Skočila je na vrelu peć i opekla šape. Na to se navikla preko ljeta jer tada je preskakivala peć dok je bila hladna, a sada se dogodilo to što se dogodilo. Najgore je prošla prednja lijeva, ali ni donja nije baš dobra. Ona ima apetita i sve to, ali zna mjaukat i jako šepa na prednju lijevu. Imala je i temperaturu. Što trebamo učiniti i kako joj pomoći? Hvala, Lorena

O: Opeklina je upala kože nastala dijelovanjem topline. Prema stupnju djelovanja topline i naravi kožnih promjena razlikujemo opekline prvog, drugog i trećeg stupnja.

Prvi stupanj opeklina očituje se crvenilom kože, neznatnom eksudacijom i oštećenjem epitela, kod drugog stupnja dlaka je ispala, koža je natekla s mjehurima. Opekline trećeg stupnja očituju se nekrozama kože, a katkad i dubljeg tkiva.

Kod sva tri stupnja opekline, koža je bolna. Ako se opekline prisutne na većem dijelu tijela, javljaju se i opći simptomi - omamljenost, groznica, tahikardija. U težim slučajevima javlja se hemoglobinemija (povišen hemoglobin u krvnoj plazmi) i hemoglobinurija (visoka koncentracija hemoglobina u urinu), opća intoksikacija i kolaps pa životinja može uginuti.

Opečene dijelove tijela i okolinu potrebno je osloboditi od dlake i očistiti. Mjehure se ne smije otvarati. Ako životinja jako pati, potrebno je dati sredstva protiv bolova i za smirenje.

Opekline prvog i drugog stupnja potrebno je tretirati mastima za opekline prema uputi proizvođača. Opekline trećeg stupnja potrebno je tretirati antibiotskim mastima u debelom sloju. Nekrotične djelove tkiva ne smije se skidati na silu, oni se moraju sami odvojiti. Indicirana je upotreba antibiotika širokog spektra djelovanja paranteralno (injekciono).

Šape su "nezgodno" mjesto opekline jer su prilikom kretanja izložene onečišćenju i iritaciji pa je potrebno ograničiti kretanje ljubimca na minimum. Neophodan je posjet veterinaru koji će kliničkim pregledom odrediti antibiotsku terapiju, i lokalnu i opću, kako ne bi došlo do intoksikacije.

OZNAKE: