Povratak

Osnovna načela liječenja prijeloma / Zaraštavanje kostiju nakon operativnog zahvata

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljiljana-vrhovac1

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 


P:
18.06. ove godine našla sam svog mačka ispred dvorišta sa polomljenim zadnjim nogicama, jedan unutarnnji i jedan vanjski prijelom. Idući dan je operiran, stavljeni su mu fiksatori (pinovi, šipke kroz noge il kako se to već zove) Nosio ih je 2 mj uz stalne kontrole i trošenje antibiotika. Trudili smo se da što više miruje ali očito ne dovoljno. Na rengenskoj snimci uspostavilo se da mu kosti nisu dobro srasle jer su mu se te žice unutar nogu iskrivile. Veterinar je rekao da će mu morati ugraditi metalne pločice da bi kosti doveo na njihovo mjesto. Jučer je operiran, danas smo ga doveli kući, operacija je dobro prošla, opet treba mirovati, ali zanima me postoje li kakve langete za mačke s kojim bi mu učvrstila nogice. Ja se samo bojim da opet dobro ne srastu kosti jer je on dosta živahan mačak...? I još jedno pitanje, budući da sam primjetila da jednom nogicom ne dodiruje pod dok hoda sumnjam na oštečenje živaca, moželi se to s vremenom popraviti? Unaprijed hvala. Maja

O:
Osnovna načela liječenja prijeloma jesu anatomska repozicija (postavljanje odlomljenog dijela u poziciju prije loma) te potpuna imobilizacija ulomaka.

To se postiže tzv. konzervativnim liječenjem (fiksacijski povoj) ili operativnim spajanjem prelomljene kosti. Cilj je omogućiti optimalno stvaranje koštane mase koja će zatvoriti defekt i omogućiti dotadašnju funkciju. Fiksacija omogućava mišićnu relaksaciju, prijenos sile opterećenja mimo prelomljene kosti te onemogućava pomicanje ulomaka. U malih životinja gotovo svi prijelomi dobro zarastaju (osim kralježnice), a sam proces cijeljenja traje 3 - 4 tjedna.
Ukoliko dijelovi kosti ekstremiteta i nisu fiksirani, kost će - naravno početi sa zaraštavanjem, ali ishod nije uvijek povoljan. To znači da je moguće da kosti zarastu pod različitim nepovoljnim kutevima, da se u slučaju problema vezanih uz lomove u predjelu zglobova (uz iščašenja) formiraju tzv. lažni zglobovi i dr. Sve to organizam donekle može kompenzirati, ali ako su promjene nastale na funkcionalno važnijim pozicijama nastat će trajne smetnje u kretanju.
Mala je vjerojatnost da metalne pločice neće u cjelosti fiksirati mjesto loma, ali kada bi postojali objektivni pokazatelji da je to potrebno tada bi se takav ekstremitet svakako trebao dodatno fiksirati. Rasterećenje noge postiže se i postavljanjem uz nogu čvrste ovalne forme koja ne dozvoljava da se životinja pri hodu šapom upire o podlogu. Preporučam Vam da s tim u vezi kontaktirate specijaliste Klinike za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.
Ukoliko se maca jednom nogom ne oslanja na podlogu to može ukazivati na oštećenje živca, ali može biti uvjetovano bolom ili atrofijom mišičja.
Kako je mačka u ovoj situaciji teško umiriti preporučila bih Vam hranu Royal Canin "Calm". Ova visokokvalitetna hrana sadrži hidrolizat bjelančevine triptofan koja smiruje mačke izložene stresu. Umirujući učinak hrane baziran je na sasvim prirodnim osnovama te nema bojazni od neželjenih učinaka. Sličan je pristup i dodacima prehrani "Kalm Aid" i "DiaCalm". Ove tablete se daju kroz duži period životinjama koje je potrebno blago smiriti. Sve navedeno u stalnoj je ponudi ljekarni Pet centra.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr