Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mačka starog 6 mj. Prije 3 dana, nakon što se vratio iz dvorišta, počeo je šepati, prvo na jednu pa na drugu prednju nogu, i primjetila sam nekakvo zadebljanje (veličine badema) na sredini obje prednje noge s unutarnje strane. Zadebljanje ga boli na dodir. Jučer mu je bilo bolje i već je normalo hodao, no danas se opet pogoršalo stanje i jedva hoda, no jede i pije normalo kao i prije. Molim vas ako možete pomoći? Iva

O: Oteklina koju opisujete na šapicama mogla bi biti kožna cista, apsces ili hematom.

Može nastati mehaničkim (udarac, ogrebotina, ubod, porezotina, ...) ili mikrobiološkim uzročnicima.

Ciste su vrećaste ili loptaste tvorbe koje su zatvorene sa svih strana, obložene slojem pokrovnih stanica i ispunjene tekućim ili kašastim sadržajem. Kožne ciste se razvijaju unutar kože.

Apscesi su novonastale šupljine koje su ispunjene gnojem, a mogu biti posljedica ozlijeđivanja. Procesi su okruženi čahurom, a nalaze se pod kožom. Često su praćeni bakterijskim infekcijama, a nerijetko se događa i širenje infekcije unutar organizma, što rezultira sepsom. Prilikom formiranja apscesa nastaje kvrga ispod kože, tvrda je i bezbolna. Ova stanja zahtijevaju što hitniju antibiotsku terapiju.

Hematom je izljev krvi u novostvorenoj šupljini u tkivu. Nastaje naglo na mjestu gdje krv iz ozlijeđene žile pod tlakom ulazi u tkivo. Hematom se povećava dok tlak izljevne krvi ne dovede do kompresije (pritiska) ozlijeđene krvne žile. On je netemperirana, bezbolna ili umjereno bolna, fluktuirajuća polukuglasta oteklina. Veličina hematoma ovisi o veličini i vrsti krvne žile i kvaliteti tkiva (da li se radi o labavom ili kompaktnom tkivu). Organizam sanira hematom, a vrijeme resorpcije ovisi o njegovoj veličini, o promjenama tkiva koje je prožeto krvlju, općim uvjetima cirkulacije i kvaliteti krvi. Tijelo, malo po malo, resorbira sam hematom na način da ga rastavlja na molekule te putem krvnog i limfnog sustava evakuira. No, taj proces može biti vrlo dug, a ponekad zbog smještaja samog hematoma i njegovog oblika nije moguće potpuno ga resorbirati. Punkcijom hematoma se dobiva krv ili serum. Mali hematomi se mogu resorbirati u cjelosti, dok veće hematome treba otvoriti uz prethodnu punkciju na najnižoj točki hematoma. Sadržaj hematoma se mora spontano iscijediti i parenteralno se apliciraju antibiotici zbog moguće infekcije.

Nadalje, moguće je i istegnuće ligamenata, napuknuće kostiju bez pomicanja dijelova te njihovo krivo zaraštavanje.

S obzirom na sve navedeno savjetujem Vam da posjetite veterinarsku ambulantu. Prethodno provjerite da li posjeduje RTG, kako bi se postavila ispravna dijagnoza i odredila adekvatna terapija. Ovisno o dijagnozi veterinar će odrediti terapiju koja se može sastojati od primjene antibiotika, kortikosteroida, analgetika, mirovanja. Pošto ne znam o kakvoj se točno ozljedi radi, teško mi je odrediti koliko će trajati oporavak, tim više što je mačke je jako teško "nagovoriti" da miruju, a bez mirovanja nema ni brzog oporavka.

Životinji bi trebalo osigurati lakoprobavljivu, visokovrijednu prehranu (superpremium, premium ili medicinski program za rekonvalescente) koja će osnovnim sirovinama i sadržajem vitamina i minerala pokriti dodatne potrebe organizma u fazi oporavka.

OZNAKE: