elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 


P:
Molim Vas za savjet. Kod mog mačora (star 2 god) pred nekoliko sam dana primjetila da otiče gornja usna s jedne strane, mačor jede i ponaša se normalno, ali je na dodir područje osjetljivo. Oteklina se polako širi i na drugu stranu, ali na unutarnjoj strani usnice ne vidim nikakve rane niti ikakva oštećenja. Mačak je stalno u kući. Zahvaljujem na pomoći.
Srdačan pozdrav iz Rijeke, Barbara

O: Otekline na usnama mogu u mačaka nastati kao posljedica apscesa, uboda, bolesti zubi, piodermija, tumora, alergija ili kao posljedica nekih drugih bolesti u organizmu.

O apscesima i hematomima detaljno su pisale moje kolegice u već ranije objavljenim odgovorima Apsces iznad oka mačka, Oteklina (kvrga) ispod kože – apsces ili hematom te Fistula i apsces, dok o tumorima usne šupljine možete više pročitati u mom ranijem odgovoru Tumor usne šupljine u mačaka.

oš jedna bolest koja zahvaća usne i okolno tkivo je i eozinofilni granulom kompleks. Riječ je o bolesti odnosno stanjima do kojih dolazi zbog pretjerane reakcije eozinofila (bijelih krvnih stanica). Razina eozinofila u organizmu normalno poraste prilikom parazitarnih invazija, ali se ponekad, kao što je ovdje slučaj, dogodi da njihov broj poraste i kao reakcija na hranu, pelud, buhe ili prašinu. Alergije i genetska predispozicija mogu tako kod nekih mačaka dovesti do pretjerane reakcije eozinofila i posljedično do oštećenja kolagena (sastavni dio kože).

Eozinofilni granulom kompleks javlja se u tri oblika i to kao granulom, plak ili ulcer.

Eozinofilni ili linearni granulom se najčešće javlja kao oteklina na usnama i bradi ili kao dugačka, uska lezija na stražnjoj strani bedra. Eozinofilni plak nalazimo kao dobro ograničene promjene na trbuhu, unutarnjoj strani bedra i vrata. Kod mačaka koje boluju od ovog oblika javlja se i intenzivan svrbež. Eozinofilni ili indolentni ulcer se obični nalazi na rubu gornje usne, ali se ponekad može naći i na stražnjoj strani jezika. Ovo je najčešći oblik eozinofilnog granulom kompleksa.

Dijagnoza se postavlja na temelju kliničkog pregleda i histopatološke pretrage gore navedenih promjena. Liječenje se temelji na uklanjanju primarnog uzroka (alergena) te aplikaciji protuupalnih lijekova (kortikosteroida) i antibiotika.

Nešto više o ovoj bolesti možete također pročitati i u ranijim odgovorima Ranica u uglu usta mačka – eozinofilni granulom (indolentni ulcer) te Eozinofilni granulom i potpora imunološkom sustavu.

U svakom slučaju, za utvrđivanje točne dijagnoze i najadekvatnije terapije potrebno je da svakako posjetite Vašeg veterinara.

OZNAKE: