zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Imam steriliziranog mačka (Batman) od 4 godine koji je jako živahan i puno vremena provodi u prirodi. Iz istih razloga ovog ljeta imao je više upala (uho - nametnici) pa ugnojena rana od kontakta sa drugom mačkom -  koje smo na kraju uspješno izlječili. Međutim, sad su se pojavile dvije loptice ispod pazuha (po jedna) i jedna kod analnog otvora. Mačak malo više spava zadnjih dana ali to može biti i od vrućina? Inače se čini dobro, puno jede i stalno je vani. Može li to biti nešto ozbiljno i moramo li kod veterinara?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
Lijepi pozdrav, Nikolina


O: Otekline (loptice) koje navodite, zbog nedostatka dodatnih informacija, teško je diferencirati. Naime, na koži se mogu pojavljivati pustule (prištići ispunjeni gnojem), papule (prištići ispunjeni upalnim stanicama), apscesi (nakupine gnoja u novostvorenoj šupljini), fistule (patološki kanali bez tendencije zaraštavanja)... No, s obzirom na lokaciju oteklina koje navodite, sumnja se može postaviti i na otečenje limfnih čvorova.

Limfni čvorovi imaju bitnu ulogu u funkcioniranju imunosnog sustava: filtriraju krv te skladište bijele krvne stanice. Posljedično, često predstavljaju prve indikatore oboljenja u pojedinim organskim sustavima. Limfni se čvorovi po položaju dijele na unutarnje i vanjske. Vanjski limfni čvorovi dolaze u parovima a smješteni su na pet bitnih lokacija na tijelu pokrivajući pojedine regije: submandibularni (smješteni su na obje strane vrata odmah iza granica donje čeljusti), preskapularni (smješteni su ispred lopatica), aksilarni (pazušni), ingvinalni (smješteni u preponama) te poplitealni (smješteni na stražnjim nogama u ravnini koljena na suprotnoj strani). Promjene na unutranjim limfnim čvorovima uočljive su tek ukoliko se načine pretrage ultrazvukom ili rentgenskom snimkom, ali vanjski se lako mogu uočiti palpacijom i redovito su sastavni dio općeg kliničkog pregleda.

Limfni čvorovi reagiraju kao normalan proces obrane organizma od infekcije čime se uočava njihovo povećanje. Nakon smanjenja upale i oporavka i njihova se veličina smanjuje jer stanice limfnog čvora ne trebaju pojačano raditi u suzbijanju infekcije. Također, kako je imunosni sustav životinja načinjen tako da je svaki dio tijela pokriven jednim limfnim čvorom, može se uočiti i povećanje samo jednog na onoj strani gdje se razvija patološki proces.

No, povećanje nekoliko limfnih čvorova istovremeno, osim generalizirane infekcije može predstavljati i samostalno oboljenje limfnih čvorova - limfadenitis: primarni ili sekundarni.

O utjecaju vrućine na apetit i ponašanje mačke opisala je koleguca Tanja Krulc, dr.vet.med. u ranijem odgovoru Ljetne vrućine - smanjen apetit i promjena u ponašanju mačke.

Svakako, ukoliko se simptomi koje ste primijetili u Vašeg ljubimca nisu nimalo smirili ili su se čak i pogoršali (opće odbijanje hrane i vode, apatija, nezainteresiranost za Vas i okolinu) ne odgađajte posjet veterinarskoj ambulanti kako bi se načinio opći klinički pregled te po potrebi i dodatne pretrage, postavila dijagnoza te po potrebi poduzela pravovremena odgovarajuća terapija.

OZNAKE: