Povratak

Otekline na abdomenu: hernija, apsces, hemato, cista, lipom ili tumor

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam mačku staru 6 godina, koja je kastrirana nakon prvog tjeranja, nakon toga je odmah dobila bruh, jer nije bila dobra. I to smo odmah operirali. Sve do sad je bilo dobro. Nije debela, normalno jede, ne ide van. Nedavnosam primjetila da na desnoj strani trbuha ima neku kao oteklinu (to bibio kao višak kože). Mislili smo da je opet bruh, išli smo veterinaru i na slikanje. Ali slika je pokazala da nije bruh, već neka nakupina, misle da su to masne stanice. Ne boli ju na dodir. Veterinar nam je rekao da to sadne diramo, osim ako će rasti da odmah dođem. Molim za savjet. Hvala. Maja

O: Otekline na abdomenu mogu nastati iz različitih razloga. Može se raditi o herniji, apscesu,hematomu,cisti, nakupini masnog tkiva ( lipomu) ili tumoru. Hernije nastaju uslijed različitih trauma ili kao što je bio slučaj kod Vaše mačke kao postoperaciona komplikacija. Pod pritiskom trbušnih organa, kroz pukotinu se uvuče parijetalni peritoneum, a u njega se pod kožu smještaju i unutarnji organi. Ukoliko se kao sadržaj hernije nalaze crijeva to je opasno jer može doći do prestanka pasaže sadržaja i cirkulacije. Kao posljedica toga dolazi do nekroze stijenke crijeva.

To stanje zahtijeva kiruršku obradu jer je opasno po život. Hematom je nakupljanje krvi u novostvorenoj šupljini. Oteklina nije bolna niti temperirana. Mali hematomi mogu se resorbirati, a za veće je potrebna i obrada.  Ciste su vrećaste tvorbe koje su obložene slojem stanica. Unutrašnjost ciste je ispunjena tekućim sadržajem. Nisu bolne i jasno su ograničene od okoline. S vremenom mogu i narasti.

Apsces je lokalizirana gnojna upala kod koje se gnoj nakuplja pod kožom, u koži ali i u organima i u dubokim tkivima. Na dodir su bolni, temperirani i fluktuiraju.
Tumori ili neoplazije označavaju skup promjenjenih stanica koje pokazuju nepravilan i neograničen rast. Mogu biti zloćudni ( maligni) ili dobroćudni (benigni). Razlika između njih je u agresivnosti rastai u tome što maligni tumori infiltriraju u okolno tkivo i stvaraju metastaze. Benigni tumori ne metastaziraju i ne infiltriraju u okolno tkivo.

Lipom je benigni tumor, a građen je od masnog tkiva. To su mekane, okruglaste, bezbolne mase ispod kože. Ponekad se prošire između vezivnog u dublja tkiva i mišiće. Mogu biti mali ( ispod 1 cm promjera), ali mogu narasti i do 6 cm. Ukoliko narastu toliko da ometaju normalne životne funkcije, indicirano ih je kirurški odstraniti.
O tome o kakvoj se tvorbi radi dijagnozu može postaviti samo veterinar na temelju kliničkog pregleda i dodatnih dijagnostičkih metoda. Osim RTG snimanja koje je već obavljeno, metode kojima se može sa sigurnošću utvrditi o kakvom se sadržaju radi su punkcija i biopsija. Pomoću njih se dobiva uzorak tkiva ili sadržaja u tvorbi. Materijal se šalje na patohistološku pretragu kako bi se utvrdila vrsta stanica u preparatu.  Budući da je mačka pregledana kod veterinara, preporučam Vam da slijedite upute veterinara.Svakako nećete pogriješiti ako joj date neki vitaminsko mineralni preparat radi podizanja imuniteta Pratite stanje životinje, kako bi na vrijeme uočili evntualne promjene i vodite mačku na kontrolu ko veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr