Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moj mačić je star 3 mjeseca i tek je prekjučer prvi put bio vani. Nakon toga smo ga opet pustili i danas su mu otekli obrazi. Na dodir ga ne boli ni ne mjauče, ali sam vrlo zabrinuta. Pa bih vas molila da mi što prije odgovorite.
Unaprijed hvala, Iva

O: Postoje mnogi razlozi koji mogu dovesti do pojave simptoma u ljubimca koje Vi i navodite. Tako, moguće je da je oteklina nastala kao posljedica problema sa zubima ljubimca, kao posljedica uboda insekta, ogrebotine ili ugriza, stranog tijela, alergijske reakcije,...

Međutim, najčešće se pojavljuju dentalni problemi. Tako, ovdje bismo mogli spomenuti apsces. Apscesi su novonastale šupljine ispunjene gnojem, a mogu biti posljedica ozljeđivanja ili pokvarenog zuba, krivog izrastanja zuba,... Procesi su okruženi čahurom, a nalaze se pod kožom. Često su praćeni bakterijskim infekcijama, a nerijetko se događa i širenje infekcije unutar organizma, što rezultira sepsom. Prilikom formiranja apscesa nastaje kvrga ispod kože, tvrda i bezbolna. Ova stanja zahtijevaju što hitniju antibiotsku terapiju.

Također, moguće je da je mladi ljubimac zainteresirano pokušao uhvatiti nekog od insekata, koji se poslužio svojim obrambenih mehanizmom te ubodom pokušao otkloniti potencijalnu prijetnju.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da ljubimca odvedete na pregled kod veterinara. Isti će biti u mogućnosti utvrditi točno što je posrijedi s Vašim ljubimcem te u skladu s dijagnozom dalje Vas savjetovati.

OZNAKE: