Povratak

Otežano disanje mačke / Respiratorne infekcije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Molila bi vas za savjet. Imala sam gnojnu anginu. Nakon toga mačak mi je počeo otežano gutati. Vodenasti proljev. Gubitak apetita. Povraćao  žućkastu pjenu. Kasnije se pojavila i temperatura. Nakon tretmana antibiotikom i vitaminima. Počeo je po malo jesti. Ali sad nakon 10 dana pojavilo se otežano disanje. Samo spava. Ne jede. Sad pretežno leži na podu. Čini mi se da bira hladnije površine.  Mačka sam dobila na poklon iz inozemstva. Mješanac perzijske i obične mace. Čipiran je. Procijepljen.  Dal da ga na silu hranim špricom i unosim tekućinu. Hvala unaprijed! Višnja

O: Otežano disanje najčešće predstavlja znak respiratorne infekcije iako se može javiti i kod bolesti srca, a nešto rjeđe i kod pojave nekih tumora i trovanja.

Ove infekcije nisu rijetke kod mačaka. Glavni i najčešći uzročnici su virusi-mačji herpesvirus koji izaziva riniotraheitis i mačji kalicivirus, iako se tu mogu naći i neki drugi mikroorganizmi.

U nastanku bolesti sters ima značajnu ulogu, stoga bolest češće pogađa mačiće, ali oboljevaju i starije mačke. Mačke koje prebole infekciju ostaju relativno dugo kliconoše, a bolest se prenosi direktnim kontaktom, ali i neizravno, najčešće aerosolom, kao i opremom.

Znaci bolesti su povišena tjelesna temperatura, gubiotak apetita, kihanje, suzenje iz očiju, letargija, kašalj, iscjedak iz nosa. Moguće su sekundarne infekcije bakterijama, čak i upale pluća, što znatno prolongira bolesno stanje.

Liječenje je, s obzirom na to da se radi o virusnim infekcijama, potporno i simptomatsko. Ono uključuje primjenu antibiotika radi bakterijskih sekundaraca, kapi za nos i oči te infuzije po potrebi. Mačke ponekad višednevno odbijaju jesti pa je dobro hraniti ih špricom, mačjom hranom za rekonvalescentna stanja.

Težina i trajanje bolesti u vezi je sa općim stanjem životinje pa će znaci biti jače izraženi kod slabije uhranjenih mačaka, izloženih stresu.Odrasle mačke obično ne oboljevaju teško, što nije slučaj kod mačića, koji mogu ozbiljno oboljeti i kojima je nužna veterinarska pomoć.

S obzirom na stanje Vaše mačke, preporučujem da je odvedete što prije veterinaru na pregled.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr