Povratak

Otežano disanje uz naprezanje i hropci

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam mačku staru 14 godina i zadnjih dva mjeseca otežano i glasnije diše. Dok prede kao da se zagrcne ili ostane bez zraka. Ima apetit, ali je svejedno puno smršavila. Vodila sam je veterinaru koji joj je snimio plucća i na rentgenu se ništa nije vidjelo i nisu znali šta joj je. Je li to normalno s obzirom na to da je stara mačka ili da obavimo još neke pretrage? Unaprijed hvala!

Nina

O: Na temelju Vašeg opisa, nažalost, teško se može zaključiti o čemu se točno radi. Otežano disanje i kašalj kod mačaka može imati različite uzroke. To mogu biti različite  infekcije i bolesti dišnog sustava, alergije, trovanja, strano tijelo, tumori, slabosti srca,nakupljanje tekućine u grudnoj šupljini, ruptura ošita, kolaps pluća,anemija, paraliza grkljana, puknuće rebara, itd.

Normalno disanje karakteriziraju ujednačeni dišni pokreti, bez vidljivog mišićnog napora.

Različita fiziološka stanja mogu izazvati promjenu normalne frekvencije i amplitude disanja. Disanje može postati ubrzano i plitko kod straha, visoke temperature u okolini, fizičkog napora, obilnih obroka ili u poodmaklom graviditetu.

Otežano disanje uz naprezanje je uvijek značajan simptom. Hropci su često znak nekih problema u plućima ili  upala u dišnim putevima  (npr. bronhitis). Kod mačaka je astma jedna od najčešćih bolesti dišnog sustava.  Može se razviti brzo, a najčešći simptom astme je kašalj. Uzrok nastanka astme mogu bit infekcije respiratornog sustava (virusne, bakterijske,itd…) ili preosjetljivost na alergene. Od alergena se često spominju prašina, perje, pelud, duhanski dim, različiti insekticidni sprejevi ili osvježivači zraka, parfemi… Kod nekih mačaka astma se javlja kao posljedica alergije na hranu, pogotovo na bazi ribe koja u svom sastavu ima nešto višu koncentraciju histamina. Simptomi mogu varirati u jačini, a prilikom napada astme, mačka kašlje i pri tome drži glavu ispruženu prema naprijed. Nekad izgleda kao da pokušava nešto iskašljati. Kod težih napada kašlja mogu i povraćati, a dišu otvorenih usta.

Poteškoće s disanjem koje nastaju zbog nakupljanja tekućine u plućima, grudnom košu i trbušnoj šupljini,  mogu se razvijati postepeno. Često je to posljedica bolesti srca, jetre ili različitih kroničnih, letalnih virusnih zaraznih bolesti. Tu prvenstveno treba navesti  FIV (mačja sida ili virus mačje imunodeficijencije), FeLv (zarazna leukemija mačaka) i zarazni peritonitis mačaka.

U svakom slučaju osim temeljitog kliničkog pregleda i rentgenskog  snimanja, potrebno je napraviti i dodatne pretrage koje će pomoći u postavljanju točne dijagnoze.  Između ostalog važno je napraviti kontrolu krvne slike (kompletna krvna slika i biokemijske pretrage), a za navedene zarazne bolesti postoje specifični testovi. Na temelju nalaza i postavljene dijagnoze određuje se odgovarajuća terapija.  Njen je cilj izlječenje, a  ako to nije moguće, onda smirivanje simptoma i omogućavanje normalnog funkcioniranja i kvalitete  ostatka života mačke.

Posavjetujte se s Vašim veterinarom o dodatnim pretragama ili se za pomoć obratite u Kliniku za unutarnje bolesti  na Veterinarskom fakultetu  u Zagrebu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr