Povratak

Otečena mliječna žlijezda mačke - mastitis (upala mliječne žlijezde)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Maca mi je prije 2 god. sterilizirana (sada ima 8 godina), ali i nakon sterilizacije se tjerala, nedavno se parila (tjedan i pol) i sada sam primjetila da joj je jedna mliječna žlijezda oteknuta, a danas vidim i da oko te mliječne žlijezde izlazi krv, isto tako na mjestu gdje je imala zavezan čvor od šava napravila se rana.

Molim za pomoć. Ljiljana

O: Na temelju Vašeg opisa može se posumnjati na mastitis - upalu mliječne žlijezde. Ova upala je relativno rijetka kod mačaka, naročito izvan perioda laktacije, ali postoji mogućnost da se razvije. Najčešće nastaje galaktogenim putem - ulaskom mikroorganizama kroz sisni kanal (najčešći put nastanka infekcije), hematogenim putem - putem krvi i limfogeno - kroz ozlijeđenu kožu mliječne žlijezde.

Mastitis se javlja i ovisno o uvjetima u okolini te vanjskim i unutarnjim faktorima koji stvaraju preduvjet za pojavu upale kao što je higijena, oblik mliječne žlijezde, ozljede sisa, bolesti kože i mlječne žlijezde te

općenito slaba kondicija i zdravstveno stanje životinje, nekvalitetna i neizbalansirana prehrana.

Uzročnici mastitisa su najvećim dijelom bakterije. Upala mliječne žlijezde je reakcija organizma na mikroorganizme koji čim uđu u vime se umnažaju i uništavaju tkivo koje se od mikroorganizama brani upalnom reakcijom. U žlijezdanom parenhimu i kanalićima mikroorganizmi tvore toksine koji oštećuju tkivne stanice koje propadaju i razgrađuju se. Upala mliječne žlijezde se očituje u izlasku leukocita, zastoju limfe, nakuplja se edemska tekučina, pucanju alveola i sustezanju mlijeka.

U većini slučajeva upalu mliječne žlijezde prati i poremećaj općeg zdravstvenog stanja: povišena tjelesna temperatura, gubitak apetita, ubrzano bilo i disanje, apatičnost, a mliječna žlijezda je bolna, natečena, povećana, promijenjene konzistencije, a regionalni limfni čvorovi su otečeni i bolni na dodir. Samo pravovremeno liječenje može može spasiti mačku od težih posljedica. Rana na mjestu šava vjerovatno potječe od traume i mačku treba spriječiti da češe to područje jer može pogoršati stanje.

U svakom slučaju, preporučujem Vam da macu što prije odvedete veterinaru na pregled.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr