Povratak

Ozlijeđena noga mačka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Moj mačak šepa na desnu nogu, ali nema nikakve vidljive ozljede. Kad mu dotaknem nogu mijauče i grize. Kada hoda drži je svijenu. Što mu se dogodilo i kako to izliječiti?
Tena

O: Svaka ozljeda, koliko god se činila banalna, može prevariti. U takvim situacijama nemojte dodatno uzbuđivati i uznemiravati svoju mačku, jer i ona najnježnija mačka može uzvratiti grebanjem i ugrizom. Ozljede tkiva, odnosno rane mogu biti zatvorene i otvorene.

Kod zatvorenih rana koža nije oštećena, dok je kod otvorenih rana oštećena i u tom slučaju postoji opasnost od ulaska mikroorganizama i nastanka infekcije.

Svakako je važno naglasiti da ne treba podcjenjivati zatvorenu ranu. Kod takvih ozljeda mogu biti prisutne i unutarnje ozljede, koje mogu biti očite tek nakon nekoliko dana, kada je nerijetko i prekasno. Simptomi unutarnje ozljede su: natečenost, bol, promjena boje, povećena temperiranost na mjestu ozljede, površne ozljede - ogrebana koža. Ozljede najčešće nastaju prilikom borbi, osobito sada za toplog vremena i u vrijeme parenja. Vrlo su česte ozljede mišića, kostiju i zglobova. Većina ozljeda koje su lokalizirane na ovim područjima očituju se bolnošću, koja dovodi do hromosti. Vještim prebacivanjem težine mačka skriva hromost, sve dok to više nije moguće. Rezultat toga najčešće su kronični procesi.

Sa sigurnošću Vam ne mogu reći što se zbiva s Vašom mačkom, ali svakako - po simptomima koje ste naveli - Vaša mačka zahtijeva posjet veterinaru, koji će na temelju kliničke pretrage i drugih dijagnostičkih zahvata donijeti konačnu dijagnozu i poduzeti odgovarajuću terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr