Povratak

Ozljeda na mekuši (jastučićima) mačke i ozljede na nogama - tretiranje i terapija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1

Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam dva upita vezana za mačka – domaći mačak, kastriran s otprilike 8 mjeseci, star oko godinu i 4 mjeseca, boravi u vanjskom i unutarnjem prostoru. Prvi dio problema je da je prije više od 3 mjeseca ozlijedio šapu (ozljeda je na mekuši), vjerojatno je stao na nešto, to je nateklo, zagnojilo se, veterinar je to liječio kortikosteroidima i prošlo je. Od tad se to dva puta vratilo (u razmaku manjem od mjesec dana), liječeno je kortikosteroidima i antibioticima i sljedeći korak kojeg veterinari najavljuju ako se to ponovi je operacija. Problem je što oni ništa ne mogu napipati (neko strano tijelo), a i da ga je bilo, ono bi se već raspalo. Gnoji se uvijek isto mjesto, na mekuši. Bojim se operacije i mogućnih posljedica, pogotovo zato što su veterinari rekli da uopće ne znaju što bi tražili. Drugi problem nije vezan za prvi, a to je da je mačak već više od tjedan dan bezvoljan i ima izgubljeni pogled, koji samo na momente postaje živahan. Dosta se brzo umori. Jede normalno, prede samo kad jede, nema temperaturu, njuškica mu je vlažna. Veterinar mu je prepipao organe i ništa nije našao. Nema ni krpelja. Inače je mačak izrazito živ, pogotovo jer se mačke sada opet pare (tada inače juri po kući, non-stop je u pokretu i traži kontakt, kojeg trenutno više-manje izbjegava).

Sve skupa ne ma veze s vrućinama jer je počelo prije njih, a i prije se nije tako ponašao kad bi bilo vruće. Probava mu je normalna, redovito se čisti od glista i primio je sva cjepiva.  Ako imate kakvu ideju u vezi bilo čega od napisanog, bila bih Vam zahvalna.

Lijepi pozdrav. Ana

O: Jastučići na šapama (mekuši) posebno su izloženi raznim  mehaničkom povredama, ako mačka nagazi na oštri predmet ili oguli jastučić na gruboj podlozi,  bude ozlijeđena u tučnjavama ili zadobije opekotine ili ozebline. Isušeni i ispucali jastučići mogu biti posljedica  nedostatka vitamina i minerala (najčešće cinka, B kompleksa vitamina i biotina) ili  kožnih oboljenja različite etiologije (bakterijske, gljivične). Opekotine kod mačaka nastaju tako što ona neoprezno pređe preko neke zagrijane površine (limeni krov izložen suncu, zagrijana ploča na štednjaku  i sl.), a ozebline dobije ukoliko boravi vani na snijegu i ledu.

Povrede na ostalim dijelovima nogu nastaju  kod tučnjave sa drugim mačkama, naročito među mužjacima, od napada pasa, raznih prijevoznih sredstava pod koja mačka podleti ili od neočekivanih padova s velike visine. Prilikom ovakvih povreda, mogu biti zahvaćena samo meka tkiva, ali i kosti.

Oštećeni jastučići mogu biti ulazna vrata infekcije pa je važno sanirati povredu. Promijenjeno mjesto bi trebalo tretirati lokalno sredstvima koja podstiču epitelizaciju i sanaciju rane ožiljkom. Prvo se  svježa rana čisti antiseptikom, koji ne nadražuje dodatno (ne alkohol jer peče i nadražuje). Često se preporuča pranje blagom sapunicom ili antiseptičnim šamponima te premazivanje Betadine otopinom. Može se lokalno primjeniti i Hibisept prah koji možete pronaći i u ljekarnama  Pet centra. Šapu možete zaštititi zavojem ili zaštitnom čarapicom.

Obično se uz lokalnu toaletu rane preporučaju antibiotici sustavno  injekciono ili u tabletama, zbog česte infekcije rane sa stafilokokima ili streptokokima. To su bakterije koje se normalno nalaze na koži i u okolini, a vrlo često izazivaju sekundarnu bakterijsku infekciju. Preporučljivo je napraviti bakterijsku pretragu rane te antibiogram kako bi se ciljano liječilo. Korištenje kortikosteroidabez antibiotika može izazvati prikrivanje simptoma te ulaženje bakterija dublje u tkivo. Nešto opširnije o tome možete pročitati u prijašnjem odgovoru Stafilokokna infekcija – Malassezia.

Drugi spomenuti problem može biti organske prirode, a možda je povezan sa prvim, a možda je neka infekcija. Prvenstveno Vam preporučam pregled kod veterinara te pretragu krvi, kako bi eventualne promjene u fiziološkim parametrima ukazale na određeni problem. Osim toga, preporučam Vam da mu se krv pretraži i na FIV i FeLV te FIP, a to su teške virusne bolesti o kojima možete više pročitati u prijašnjim odgovorima:
Bolest mačka i sumnja na virus mačje imunodeficijencije (FIV),

FIV (mačji virus imunodeficijencije, mačja sida) i liječenje AZT-om,

Mačja leukemija,

Nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini (ascites), bezvoljnost i gubitak apetita / Zarazni mačji peritonitis (FIP).

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr