Povratak

Ozljeda repa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
jerko-spralja

Odgovara:
Jerko Špralja, dr. med. vet.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam mačka starog 6 mjeseci. Od prije par dana manje jede, manje se igra i boli ga rep od korijena do otprilike polovine. Ne dozvoljava da ga pregledam, ali koliko sam uspio da vidim, na tom dijelu rep deblji nego ostatak, kao da je natekao i primjetio sam da na tom dijelu gdje ga boli, negdje oko polovine repa, ima ranicu i nedostatak krzna. Povremeno kada se njeguje, kada liže taj dio, mijauče kao da ga boli. Šta da radim? Šta bi moglo biti? Šta predlažete?
Unaprijed zahvalan, Cvijetin

O: Ako ste primjetili da Vaša mačka bolno reagira na bilo kakvu  manipulaciju sa repom, da je rep u neprirodnoj poziciji ili visi pod kutom, riječ je o mogućij frakturi ili lomu repnih kralježaka, koji su ustvari produžetak kralježnice kroz koju prolazi leđna moždina iz koje izlaze živci, i kao takav je vrlo važan dio anatomije tijela. Iz Vašeg opisa može se naslutiti da takva ozljeda kod Vaše mačke nije prisutna, već se radi o mogućoj traumi kože i tkiva nastalog uslijed udarca, uboda, ugriza, padova, provlačenja, zatvaranja vrata itd.

Kako ste i sami naveli, na određenom dijelu repa uočljivo je nateknuće što bi ukazivalo na moguću infekciju, koja je na dodir bolna.

Kako postoji mogućnost da se infekt širi i zahvati veće površine repa, isto tako da se od površinske ozlijede stvori upala koja zahvaća i dublje slojeve tkiva, savjetujem Vam da posjetite Vašega veterinara kako bi mogao adekvatno reagirati (najvjerojatnije uporabom antibiotskih preparata) i na vrijeme izliječiti nastala infekcija.

Želim Vam puno uspjeha u tome.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr