Povratak

Ozljeda repa mačke uslijed udarca

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije tjedan dana mačka mi je netko udario, veterinar je rekao da treba samo mirovati. U početku je teško i hodao i nije podizao rep, sada normalno hoda, rep podiže, do pola repa - doljnja polovica - okreće  na sve strane, kao i prije, ali mu stoji pri korijenu repa nakošen na desnu stranu. Teško skače na krevet ili stolicu. Da li ga trebam ponovno voditi drugom veterinaru i da li je moguće da mu je rep slomljen ako ga može micati i podizati do pola? Što mi preporučujete? Također je na mjestu gdje je primio udarac napravio ranu, nije je bilo kada je udaren, lizao je to mjesto i skinuo dlaku i kožu. Ima ovratnik da ne može doći do nje, ali se rana danas počela malo gnojiti. Ranu mu mažemo kremom s  antibiotikom  i  špricamo

sprejem od aloje, počela se zatvarati, ali me brine što su izbile dvije točkice gnoja. Temperaturu nema, normalno jede i normalno se ponaša. Rep mu nije hladan pa vjerujem da mu je cirkulacija u repu dobra. Unaprijed zahvaljujem. Srdačan pozdrav, Ivana

O: Ozljede repa u mačaka su poprilično česte. Iako su one poprilično česte kod ljubimaca koji borave vani, i kućni ljubimci su skloni sličnim nezgodama. Do njih može doći kao posljedica različitih nezgoda, udaraca automobila, padova, provlačenja, zatvaranja vrata,... Od ozljeda se mogu pronaći: frakture, luksacije i subluksacije, dislokacije,... Ponekad takve nezgode mogu dovesti i do ozbiljnijih ozljeda i fraktura repnog dijela kralješnice. Prije navedene ozljede mogu biti praćene i prekidima kontinuiteta tkiva (rane). Također, mogu biti komplicirane infekcijama različitih uzročnika.

Rep u mačaka se sastoji od osjetljivog dijela repne kralješnice te mišića, ligamenata, hrskavica, krvnih žila i živaca. Stoga, različite ozljede ovih osjetljivih anatomskih dijelova mogu dovesti do povreda ili kompresije živaca i živčanih završetaka te posljedično do problema ozbiljnije prirode. Ozljede živaca mogu voditi i do poremećaja u normalnom defeciranju i mokrenju ljubimca, inkontinenciji ili hromosti.

Za početak, potrebno je utvrditi opseg problema. To obuhvaća, procjenjivanje situacije i sposobnosti inervacije repa te područja oko rektuma. Od drugih pretraga, moguće je obaviti i rentgen, analizu urina, biokemiju i kompletnu krvnu sliku,.... Po postavljanju dijagnoze, određuje se najprikladnija metoda liječenja.

Liječenje i oporavak ovisi o mnoštvu čimbenika. Tako, oni ovise o samoj prirodi ozljede, otpornosti ljubimca, pravodobnom postavljanju dijagnoze i prikladnom liječenju,... Pravodobno postavljanje dijagnoze i prikladno liječenje je nužno za što skoriji oporavak te zdravlje ljubimca u cjelini.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da se posavjetujete sa svojim veterinarom oko trenutnog stanja ljubimca. Također, možete potražiti i drugo mišljenje te na takav način biti sigurniji u način liječenja i saniranja ozljede ljubimca, odnosno, osigurati ljubimcu najbolju moguću njegu. U svakom slučaju, posjet veterinaru je nužan kako bi se i očistila rana, koja i uzrokuje stvaranje gnojnog iscjetka. Također, tijekom oporavka ljubimca budite u stalnom kontaktu s veterinarom kako bi isti mogao procijeniti da li sve ide kako treba ili je, prema potrebi, potrebno odrediti drukčiji pristup u liječenju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr