Povratak

Pad mačke s visine i moguće ozljede

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Mačka je pala s drugog kata naše kuće, čini se da je sve u redu osim prvobitnog šoka i krvarenja iz nosa koje je odmah prestalo. Mačka normalno hoda, kada ju diram ništa ju ne boli i čak je malo zaigrana. Ali ne želi jesti ni piti vodu. Možete li mi reći da li mačka može imati neke ozljede koje mi ne vidimo. Hvala unaprijed, Petra

O: Građa mačjeg tijela potpuno je prilagođena životu lovca.

Izrazito su pokretljive i stabilne na povišenim pozicijama, a imaju i izuzetne reflekse.

Istraživanja su pokazala da mačke pri padu nikad ne padaju na glavu ili leđa, već uvijek zauzimaju  položaj u kojem se raširenih nogu spuštaju prema tlu te se s manjih visina uspješno dočekuju na noge. Ovakav način održavanja tijela u željenom položaju zahvaljuju sitnim osjetnim dlačicama koje su pozicionirane na samom početku slušnog kanala.

Mogućnost amortizacije pada, u svakom slučaju, ovisi o visini, dobi i kondiciji životinje kao i o eventualnim zaprekama koje se mogu naći na putanji pada.

Mačke koje nemaju teže ozljede u pravilu će odmah potrčati, odnosno pobjeći s mjesta pada i potražiti skrovište. Takva mjesta su najčešće nedostupna vlasnicima i vrlo ih je teško namamiti da izađu.

Međutim, ozljede mogu biti brojne i različitog stupnja. Stoga je uvijek dobro životinju odnijeti na veterinarski pregled. Neke ozljede su uočljive s jasno izraženim znacima dok su neke prikrivene. Skrivene traume koje nastupe pri padu prije svega nose veliku vjerojatnost manjih oštećenja krvnih žila kao i svih mekih tkiva ili organa. Ukoliko životinja ne miruje, takva oštećenja čak i nakon nekoliko dana mogu dovesti do jačih unutarnjih krvarenja ili ruptura oštećenog organa.

Iako se mačka gotovo normalno ponaša, trebalo bi je držati u zatvorenom i pod nadzorom. Ukoliko ne uzima hranu i vodu postoji mogućnost da je prilikom pada ipak zadobila ozbiljnije povrede nosa i čeljusti. Postoji vjerojatnost da je riječ o boli uslijed nagnječenja tkiva, ali isto tako da su nastupile ozljede koje zbog poremećenih anatomskih pozicija djelomično ili u potpunosti onemogućavaju otvaranje usta.

Pri svakoj, pa i manjoj, traumi bilo bi dobro životinju odvesti veterinaru.

Iskreno vjerujem da će sve proći u najboljem redu i da je Vaša maca potrošila tek jedan od svojih "devet mačjih života".

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr