Povratak

Perutanje kože udomljene mačke / Grinje iz roda Cheyletiella - "hodajuća perut"

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Prije nkoliko dana udomila sam macu. Primjetila sam da ima sitne krastice po ušima i dok je mazim stalno se pojavljuju bijele točkice, kao da mi maca ima perut. Primjetim po tome što je crna. Uz to pije jako, jako puno vode. Normalno jede i normalno se ponaša. Iva

O: Kod velikog broja mačaka koje su udomljene vlasnici primjećuju postojanje peruti. S obzirom na okolnosti, to ukazuje na loše stanje kože, ali posredno i organizma u cjelini jer stres kao takav kod mačaka može dovesti do ispadanja dlake i drugih znakova kožnih bolesti.

Međutim, perut se može pojaviti i kod mačaka koje imaju kvalitetne životne okolnosti. Uobičajeno, uz perut dolazi i suha, ljuskava kože te češanje.

Loša hidratacija kože, kao i nedostatak omega-3 masnih kiselina, smatraju se značajnim uzrokom pojave peruti. U tom smislu treba obratiti pažnju na sve faktore koji isušuju kožu, prije svega na hranu. Unos omega-3 masnih kiselina možete uravnotežiti dodavanjem npr.tunjevine u dnevni obrok Vaše mace, voda mora uvijek biti na raspolaganju, a kroz određeni period bilo bi dobro zamijeniti suhu hranu mokrom.

Važan uzročnik perutanja kože su grinje iz roda Cheyletiella. Ima ih tri vrste i napadaju i pse, kuniće, ali i ljude, te je moguć međusobni prijenos. Zovu se i "hodajuća perut" jer se pri minucioznom promatranju površine kože može vidjeti njihovo kretanje. Najčešće se perut pojavljuje duž leđa, a značajnu ulogu u intenzitetu i trajanju simptoma ima stres odnosno imunitetno stanje. Prenošenje je direktnim kontaktom, ali i preko predmeta koji se nalaze u okolišu infestiranih životinja, koji se smatraju i čestim uzrokom reinfestacije. Kod ljudi može doći do prolaznog blagog dermatitisa sa češanjem, koji prolazi najdulje za tri tjedna. Liječenje je jednostavno i podrazumijeva uobičajene preparate protiv buha, ali prethodni veterinarski pregled se preporučuje, radi otklanjanja sumnje na druge oblike dermatitisa.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr