Povratak

Pleura (plućna maramica) / Zatvoreni pneumotoraks: postavljanje dijagnoze i liječenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Ja sam moju mačku prije tri dana priklještila vratima, dobila je napad šoka, vodila sam je kod veterinara i dobila je neku injekciju, od koje je prestala se tresti, ali je drhtala, zatim sam je sutradan odvela kod drugog veterinara tamo je dobila još neke tri injekcije, infuziju, počela se oporavljati, ali otežano diše, kašlje i neće jesti. Veterinar sumnja da joj se odvojila plućna maramica, ali nastavio je sa tom terapijom. Zanima me da li se to može izliječiti i da li će se mačka oporaviti? Sanja

O:
Pleura (plućna maramica) predstavlja opnu koja obavija pluća i unutarnje organe. Zbog razlike u tlaku između pleuralnog prostora i vanjske okoline, olakšava se i osigurava izmjena plinova u plućima. U slučajevima trauma ili određenih zdravstvenih poremećaja, dolazi do gubitka u razlikama tlaka. Ovo stanje se zove pneumotoraks. Pneumotoraks prati klinička slika različitog intenziteta, kao što je dispneja (nepravilno disanje), tahipneja (ubrzano disanje), tahikardija (ubrzani puls), hipotenzija (nizak krvni tlak), cijanoza (modrilo kože), a auskultacijom se može utvrditi stišani dišni tonovi.

Rtg pretragom najčešće se uočava odizanje srca od sternuma što je karakteristično za pneumotoraks, a ako još torakocentezom dobijemo određenu količinu zraka možemo biti sigurni da se radi o pneumotoraksu.
Liječenje pneumotoraksa ovisi o tipu pneumotoraksa (otvoreni ili zatvoreni), te zatim o volumenu i dotoku zraka u pleuralnu šupljinu. Ako postoji ozljeda plućnog parenhima potrebno je učiniti torakotomiju te rekonstruirati mjesto ozljede.

Zatvoreni pneumotoraks s blagim simptomima može se liječiti konzervativno mirovanjem, a zrak će biti apsorbiran kroz nekoliko dana. Kod težih simptoma (jače izražena dispneja hipoksija) potrebno je učiniti torakocentezu ili postaviti prsni dren. Ako se i nakon nekoliko dana, usprkos poduzetom liječenju, nastavlja punjenje zraka u pleuralnu šupljinu potrebno je učiniti torakotomiju i po potrebi parcijalnu ili totalnu lobektomiju. Kod spontanog pneumotoraksa potrebna je torakoskopija ili dijagnostička torakotomija da se dođe do mjesta na kojem zrak ulazi u pleuralnu šupljinu. Zatim se radi lobektomija (odstranjivanje jednog dijela organa-pluća) .
Dijagnozu kao i prognozu liječenja može odrediti isključivo veterinar koji je i pregledao ljubimca. Naime, on pri pregledu koristi različite dijagnostičke pretrage kao i vlastito znanje i iskustvo da bi moga postaviti dijagnozu. U skladu s postavljenom dijagnozom određuje se prikladan način tretiranja postojećeg stanja te se u određenim slučajevima može procijeniti uspješnost istoga. U pravilu, uspješnost liječenja se češće povezuje s redovitim kontrolama koje je vlasnik dužan provoditi tijekom liječenja ljubimca, a sve kako bi se mogla po potrebi prilagoditi, nadopuniti ili u određenim slučajevima promijeniti terapija.
Stoga, sve informacije vezane uz Vaše pitanje potražite od svojeg veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr