ljiljana-vrhovac1

 
Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: Imam perzijskog mačka starog 11 godina, kućni je mačak ne ide nikud van. Danas je povratio i našao sam nešto nalik na 5-6 cm dugačku špagetu (nikakvu hranu nije povratio, samo slinu). Prije tri tjedna skinuo sam mu ogrlicu za buhe jer se nije češao niti sam primjetio da ih ima, a ovo pišem jer sam pročitao da se neke vrste trakavica mogu dobiti preko buha. Stolica mu je uredna, tvrda i nisam primjetio nikakve crviće niti ličinke, ali sam primjetio da mu se u zadnje vrijeme smanjio apetit i počeo je često mijaukati. Molim vas savjet. Boris


O: Pojava crijevnih i kožnih nametnika u životinja su nerijetko iznenađenje za vlasnike kućnih maca koje ne izlaze na otvoreno. Mogućnosti invazije su ipak mnogobrojne, kao i vjerojatnost infekcije različitim mikroorganizmima.

Razvojne stadije različitih parazita (jajašca, larve, kukuljice) možemo unijeti u stanove na obući. Vjerojatnost je to veća ukoliko se krećemo po vlažnim površinama (npr. lokvice vode ili ostatci blata na nogostupu).

Izvori bolesti mogu biti sekreti i ekskreti bolesnih životinja, kao i detritus kože (npr. kod mačje šuge)

Mačke se često zadržavaju u hodnicima njuškajući i obilježavajući obuću ukućana svojim mirisnim žlijezdama. To će prepoznati svaki vlasnik jer se maca ponaša kao da se umiljava, a u stvari trlja lice i dotiče tijelom i repom predmete koje želi obilježiti. Na taj način može doći u kontakt s uzročnikom ili njegovim razvojnim stadijem.
 
Vektori u prijenosu različitih bolesti mogu biti buhe ili komarci te ostali izvori, kao što je sirovo meso.  
 
O prepoznavanju i tretiranju crijevnih parazita u mačaka pisala je detaljno moja kolegica Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med. ovdje.

OZNAKE: