Povratak

Pojačano slinjenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mačka 3 godine staroga, normalno jede i obavlja nuždu, ali me muči to što mu se oko usta nakuplja kao nekakva vrsta sluzi i to pogotovo kad spava, a k tome još ima i zadah iz usta. Također, nakon nužde, ako se ne očisti dobro, na repu mu nekad znaju ostati nekakvi plosnati crvići duljine 1 cm. Da li to on ima  gliste i sa čime to da riješim?
Pomoć!
Velimir

O: U poremećaje slinske žlijezde ubrajamo sljedeće:

Ptijalizam ili sialosis - pojačano lučenje sline karakterizirano slinjenjem. Pseoduptijalizam  se javlja kada je normalna količina proizvedene sline, ali sekundarne abnormalnosti ili poremetnje gutanja uzrokuju pojačano slinjenje.

Uzroci mogu biti sljedeći: 
1. lijekovi kao npr. organofosforni spojevi i otrovi
2. lokalne iritacije ili upale, povezane sa upalom sluznice usta ili jezika (naročito u mačaka), strana tijela u ustima, novotvorevine, ozljede, i ostali defekti sluznice
3. zarazne bolesti (npr. bjesnoća),  
4. bolest putovanja, strah, nervoza, uzbuđenje
5. nemogućnost gutanja zbog ozljede jednjaka ili stimulacije želučano crijevnog sustava zbog njihove upale
6. lezije ispod jezika, upala jezika
7. administracija lijekova kod mačaka
8. metaboličke bolesti
9. apsces (nakupljanje gnoja) ili mehanička blokada kanalića slinske žlijezde.

Obavezno, prije pregleda, treba odbaciti mogućnost bjesnoće.

Gljivične infekcije nabora usne - također mogu izazvati mokri dojam usta. Čišćenje otopinom klorheksidina ili benzoil peroksida može, u tom slučaju, pomoći.

Fistula slinske žlijezde (novonastali kanalić) - dosta je rijetko stanje i najčešće je uzrokovanpo traumom. Stalno istjecanje sline spriječava zaraštanje. Liječi se kirurškom obradom.

Tumor slinske žlijezde - također je rijedak u životinja. Najčešće se javlja u mačaka iznad 10 godina starosti.

Slinska mukocele - je pojava nakupljanja sline u potkožnom tkivu nakon oštećenja slinske žlijezde ili kanalića. Manifestira se otečenim i bolnim područjem žlijezde. Liječi se kirurškom obradom.

Upala zubnog mesa (gingivitis) - česta je kod mačaka, upala sluznice usta može biti uzrokovana mikroorganizmima, alergijom ( plazmocitno-limfocitni stomatitis) na ugriz buhe, hranu ili neki iritirajući agens. Manifestira se pojačanim slinjenjem uz ostale kliničke simptome (bolnost, gubitak apetita).

Slina je vrlo važan proizvod slinskih žlijezda koja sadrži i imunoglobuline i svojim protjecanjem kroz kanal čine lokalnu obrambenu sposobnost sluznice usta.

Ukoliko Vaš mačak ne pokazuje nikakve druge kliničke simptome, a sluznica usta mu nije bolna niti zacrvenjena, a zubi su u redu mogli biste hranom preventivno spriječavati nakupljanje plaka na zubima (Hills Oral care ili t/d, Royal Canin Oral sensitive ili Dental) jer su granule dizajnirane tako da obuhvate što je moguće veću zubnu površinu, prije nego se granula raspukne, i onda površinu zuba čiste posebno raspoređena vlakna u granuli.

Klorheksidin imamo u ponudi u Stomadhex C 100 bioadhezivnim pastilama klorheksidina i nikotinamida (vitamin PP). Klorheksidin djeluje protiv zubnog plaka i vitamon PP smiruje upalne procese. Tabletica se "prolijepi" na sluznicu usta ispod usnice i otpušta navedene tvari. Napravi se jedan tretman u trajanju od 10 dana.

O glistama i trakavicama pisala je opširno kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med. ovdje. Prema Vašem opisu pretpostavljam da je riječ o člancima trakavice koje su bijele boje i veličine i plosnatog oblika poput zrna riže. U svakom slučaju savjetovala bih Vam očistiti macu protiv glista i trakavica (tabletica Pratel, ampula Profender ili ampula Advocat te Stronghold).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr