Povratak

Pojačano slinjenje u mačaka / Pasmine sklone gingivitisu / Preporučena terapija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb


P:
Imam mačora od 3 godine. Prilično je divlji i ne da dozvoljava da se se uzima na ruke, da se samo maziti. Uvijek je imao problema sa težinom (teško se deblja) mada ima dobar apetit, neko vrijeme je imao crviće pa smo mu davali tablete i vječito je držao jezik vani, ali prije pola godine dlaka mu se počela mastiti (nagađamo da je to od te sline) i curiti slina (dok spava se ta slina razvučem očito mu je teško gutati ili tako nešto). Slina je prozirna, zna biti i mutna. Ima hrapav glas, a ponekad otvara usta ali se mijaukanje ne čuje. Ponašanje mu se i nije baš promijenio, uvijek je bio flegmatičan, divlji, nikad nije puno mijaukao niti bio zaigran.Ne mogu ga odvesti veterinaru jer se ne da uhvatiti. Hvala. Gorana

O:
O pojačanom slinjenju možete pročitati na Slinjenje mačke i na Pojačano slinjenje i suženje oka mačke te na Pojačano slinjenje. Gingivtis (upala zubnog mesa- gingive)je povratni upalni odgovor rubnog zubnog mesa, najranija faza periodontalnih bolesti.  Dodirno tkivo gingive (lamina propria) sadrži mnoštvo krvnih žilica, limfatična, kolagena i živčana vlakna, plazma stanice, limfocite te neutrofile koji su vrlo važni u njenoj lokalnoj imunosti

Tekućina iz gingivalnog kanala koja potječe iz plazme prolazi spojno tkivo gingive kroz pukotinasti epitel i ispire gingivalni žlijeb. Protok nastaje kao odgovor na bakterije, sadrži imunoglobuline, druge nespecifične antibakterijske supstance i nautrofile kao predominantne stanice važne za kontrolu bakterijske populacije. Kako se gingivitis razvije anaerobne bakterije i spirohete postanu još više zastupljene u gingivalnom kanalu. Porphyromonas  i peptostreptococcus spp. su česte u uzorcima mačaka sa gingivitisom. Gram negativnim mikroorganizmima raste broj kako se gingivitis razvija i invadiraju tkivo i proizvode endotoksine koji uzrokuju oštećenje tkiva.
Samo prisutstvo ovih mikroorganizama ne znači odmah i bolest već indiciraju da su one važne u patogenezi periodontalnih bolesti. Zubni plak sastoji se od bakterija i glikoproteina sline, formira se za 24 sata na čitavoj zubnoj površini, reakcija zubnog mesa na plak je vaskulitis, edem, i gubitak kolagena. 80% ljubimaca starijih od 3 godine pati od gingivitisa. Klinička slika manifestira se oteknućem i krvarenjem desni, slinjenjem. Rizični faktori su dob, mekana hrana, metaboličke bolesti kao uremija, diabetes,  te u pasa oblik glave i gusto poredani zubi pogotovo u brahiocefaličnih pasmina. Liječimo pojačanom brigom o zubima- dnevno ih treba bar 2x četkati i upotrebljavati posebnu medicinsku hranu. Vrši se odstranjenje zubnog kamenca i prikladna postoperativna periodontalna terapija.

Lijekovi izbora su klorheksidin (Stomadhex) ili spiromicin i metronidazol (Stomorgyl). Eozinofilni granulom ili indolentni ulkus se javljaju kao reakcija preosjetljivosti najčešće na buhe, alergene iz okoline te genetskih uzroka.Javlja se u mačaka od 2 do 6 godina starosti. Klinički imamo crvenilo, alopecije područja sa oštećenjem kože lokalno bilo gdje na tijelu i lezije u usnoj šupljini i na rubu usana, slinjenje i zadah iz usta. Pretragom krvi nalazimo eozinofiliju.

Liječimo antibioticima kroz 3 do 3 tjedna o kortikosteroidima (metilprednizolon acetat 20 mg po mački 2 do 3 tjedna ili prednizolon 2 mg po kg svakih 12 sati dok se lezije ne smire. U ponudi Pet centra imamo i Orozyme gel koji sadrži enzimatski kompleks koji adherira na desni i zube te razgrađuje postojeći plak i slabi bakterije odgovorne za nastanak plaka.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr