Povratak

Ponašanje mačaka / Mačići nastavljaju sisati nakon obavljene sterilizacije majke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Mačka mi je okotila mačiće prije dva i pol mjeseca. Odvezao sam macu na sterilizaciju prije 3 dana, prenoćila je kod veterinara i sljedeće jutro sam je dovezao doma. Znači, mačići su bili sami jedan puni dan. Kada sam je vratio doma, mačići i maca su režali jedni na druge, bila je baš grda situacija, ali nisu se napadali. Mačići su otišli na svoju stranu, a maca Mona na drugu stranu. I tako je to trajalo cijeli sljedeći dan. Napredak je bio sljedeći dan kada su svi zajedno jeli kada sam im ujutro davao hrane. Družili su se samo kad su jeli. A danas, treći dan, totalni preokret, ujutro sam ih hranio, pa oko 12-13h, i uglavnom ostao sam šokiran u 15h kad sam ih zatekao kako mačići cicaju?! Prije steralizacije ih je cijelo vrijeme odbijala i udarala šapama ako bi gurali glavu, a sada cicaju sto na sat. Pa ja sad tu ništa ne razumijem? Je li to normalno da mačići nakon steralizacije cicaju mamu? A dan prije toga se nisu mogli podnositi? Hvala i lijepi pozdrav, Hrvoje

O: Mačke su vrlo brižne majke, koje svojim mačićima dozvoljavaju sisanje i nakon što oni samostalno jedu. Na taj način održavaju bliske obiteljske veze sve dok mačići ne postanu spolno zreli.

Mačka je sterilizirana i hospitalizirana na jedan dan, a kad ste ju doveli kući, imala je neobičan miris koji mačići nisu prepoznali. Oni su režali na nju jer im je mirisala strano, a ona na njih kako joj se ne bi približavali.

Mačkama se prilikom sterilizacije otvara trbušna šuljina, tj. reže se koža, mišići i peritoneum, a na kraju se to šije. Rana na trbuhu je otečena i bolna, a mliječna žlijezda je sa obje strane rezne rane. Nakon 2-3 dana , rana počne zaraštati , oteklina  i bol se polako smanjuju pa je mačka dozvolila mačićima  da ju sišu. Mliječna žlijezda i dalje producira mlijeko dok god postoji podražaj sisanja.

Mačke su zanimljive životinje, koje sve što rade, rade instinktivno pa ako mačka mačićima sad dozvoljava sisanje, znači da je to njima normalno.  Nešto opširnije o ponašanju mačke sa mladunčadi  možete pročitati u prijašnjem odgovoru Gruba igra majke mačke s mačićem / Socijalizacija, učenje i priprema mačića za samostalni život.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr