tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Bila bih Vam vrlo zahvalna kada biste mi odgovorili na upit te mi tako puno pomogli u dijagnozi bolesti za moju macu. Moja mačka angora prije 21 dan se omacila. Imala je 5 mačića i svi su se super razvijali. Nakon 8 dana, primjetila sam da jedan mačić neprestano maše glavom, kružno i kao da nema mišić ili kost u vratu, glava mu samo klone, pa kao da ju baca na strane, a posebno kružno maše. Uz to, slabije se razvijala od drugih mačića iz legla jer joj je teško sisati jer stalno vrti glavom, a tako je postala i slabija od njih i vrlo joj se teško progurati do sise. Misleći da će biti bolje kad ojača, počela sam ju hraniti mačjim mlijekom iz Pet centra na dudicu, ali jako mi je to teško jer stalno vrti glavom i jako je sitna. Sada sisa, nekako se progura i ja pazim, ali već ima 21 dan i ništa se nije promijenilo. Možete li mi molim vas reći, što bi to moglo biti i kako da postupim, može li joj se ikako pomoći?

Hvala unaprijed. Maja

O: U mačaka su poznate mnoge urođene anomalije.

Među njih spadaju i ataksije i inkoordinacije. U mačića starosti 7-9 tjedana česti su poremećaji koordinacije, široki stav, široki hod te grčevi.

Nerazvijenost malog mozga karakterizira se poremetnjama koordinacije i kretanja i ukoliko se one ne pogoršaju, takvom mačiću ne ometaju funkcioniranje te uz prilagodbu okoliša mačka se može prilagoditi.

Kod distalne polineuropatije simptomi počinju s 8-10 tjedana. Mačići stalno padaju i imaju problema sa hodanjem. Neuroaksonalna distrofija manifestira se blijedom bojom dlake, s 5 tjedana starosti mačići pokazuju simptome klimanja glavom, što se pojačava sa 6 tjedana i na kraju s 8 tjedana kretnje su im posve nekoordinirane. Vid i sluh su slabi i razvoj je usporen.

Sindrom drhtanja mačića javlja se s 10 dana starosti (kada se mačići počinju kretati). Pogoršava se do odbića, da bi se s 12 tjedana mačkice potpuno oporavile. Mora ih se držati da bi mogle jesti.

Tremor (podrhtavanje) cijelog tijela javlja se s 2-4 tjedna starosti i prestaje jedino kada mačić u potpunosti miruje.

Ako to niste učinili u međuvremenu, obavezno očistite mačiće od glista (da i njih isključite kao uzrok) te bi za potporu živčanom sustavu pomogle velike doze vitamina B kompleksa. Vi mačiću i dalje pomažite hranjenjem na dudicu, a za imunitet preporučam Imunoboost pastu koja sadrži brzo apsorbirajuće trigliceride, esencijalne masne kiseline, glukozu, kolostrum, bakterije mliječno kiselog vrenja, vitamine A, D, B-kompleksa, C, PP i željezo.

OZNAKE: