Povratak

Poremećaji sa štitnjačom u mačaka: izbirljivost mačke u prehrani

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Imam mačka starog 8 godina,kastriran je i živi u stanu,ne izlazi van. Prošli vikend je počeo povraćati i dobio je jaki proljev.Odmah u ponedjeljak smo išli veterinaru gdje je ustanovljeno da je dehidriran i dobio je potkožnu infuziju i antibiotike.Napravili smo i kompletnu krvnu sliku koja se pokazala u redu.Da li smo i krv na analizu za štitnjaču (T4) i to se pokazalo nisko- hipotireoza.S tim da se on ne deblja nego mršavi i nema apetita.Dobili smo Euthyrox koji mu dajem po pola tablete dva puta dnevno sat vremena prije jela,a uz to još dobiva i po dvije tablete Synuloxa ujutro i navečer.Ali problem je što on hranu samo malo poliže i ostavi. Nakon veterinara stanje mu se malo popravilo ali jučer je ponovno povraćao i danas je imao proljev. Molim Vas za savjet. Hvala. Lana


O:  Općenito o poremetnjama sa štitnjačom u mačaka opisala sam već ranije na Poremetnje funkcije štitnjače – hipotireodizam i hipertireodizam. Što se tiče izbirljivosti u prehrani Vaše mace, moram napomenuti kako ona nije rijetka u mačaka. Mačke mogu biti izrazito izbirljive. Ponekad odbijaju određene vrste mesa ili drugih namirnica, dok je u nekih to odbijanje vezano uz konzistenciju hrane.



Tako neke vole kuhanu ili meku hranu iz konzerve dok druge prednost daju dehidratu. Pojedine mačke su spremne gladovati danima dok ne dobiju hranu koju žele. Otegotna je okolnost što Vaša mačka boluje od probavnih smetnji te su za oporavak probavnog sustava potrebni češći, manji količinski i lakše probavljivi obroci. Osim toga, nesnosne vrućine kojima smo svjedoci već nekoliko tjedana, imaju i utjecaja na naše ljubimce, pa, tako, pokušajte hranu nuditi joj u ranim jutarnim satima, ili kasnije navečer kada vrućine popuste. Svakako vodite računa da ima uvijek ponuđenu svježu vodu za konzumiranje.
Ukoliko nuđenje hrane u navedena vremena neće polučiti uzimanjem hrane, morati ćete Vi macu hraniti. Odličan su odabir visokoeenergetske paštete koje su obogaćena vitaminima sa ciljem jačanja apetita i opće otpornosti organizma: Purina Convalescence, Hills a/d, Royal Canin Recovery ili Eukanuba High calorie formula. Navedene hrane dolaze u obliku mekanih pašteta koje se mogu razrijediti mlakom ili toplom vodom do te mjere da se sadržaj može istisnuti brizgalicom maci direktno u usta. Također, dobar odabir predstavljaju i pripravci u obliku pasti koji mogu čak i zamijeniti obrok poput Vetoquinol Calo-pet paste.
Svakako bih Vam preporučila da macu odvedete u veterinarsku ambulantu na nadoknadu hrane i tekućine infuzijom ukoliko sama ne počne uzimati hranu kroz 2-3 dana.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr