Povratak

Postoperativni oporavak i zaštita rane nakon sterilizacije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam macu staru oko 2 godine i odlučila sam se za sterilizaciju. Ona je naviknuta da bude vani i ne voli ograničeni prostor. Mene je malo strah zato jer npr. danas pada kiša i ne znam ako to može utjecati na zacjeljivanje rane iako je od zahvata prošlo već 6 dana, još 2 dana pa idemo skinuti šavove? Da li je normalno da se razlika u ponašanju vidi već sad jer je jako mirna i mislim da je tužna jer ima ovratnik? Hvala, Andrea

O: Iako se sterilizacija smatra rutinskim operativnim zahvatom, uvijek postoji mogućnost komplikacija.

Pošto se radi o zahvatu kod kojeg otvaramo trbušnu šupljinu, jedna od komplikacija je upala potrbušnice. Naime, tokom operativnog zahvata unesu se bakterije u trbušnu šupljinu te dolazi do infekcije. Ovo stanje manifestira se visokom temperaturom, povraćanjem, napetim trbuhom, a nastupa obično 48 sati nakon operacije.
 
Srećom, mačke su prilično otporne na ovakve infekte pa ova komplikacija nije česta. Ukoliko do toga dođe, problem pokušamo riješiti antibiotskom terapijom, a po potrebi i ispiranjem trbušne šupljine, dakle postavljanjem drena.

Bez obzira na to o kakvoj se komplikaciji radi potrebno je da su vlasnik i veterinar u kontaktu nekoliko dana poslije zahvata kako bi veterinar mogao procjeniti da li sve ide kako treba ili je potrebna intervencija.

Za zaštitu rane preporuča se tzv. elizabetanski ovratnik. Radi se o plastičnom ovratniku koji izgledom najviše podsjeća na satelitsku antenu. Kirurške rane kod većine zahvata u trbušnoj šupljini locirane su na sredini trbuha. Ovratnik spriječava lizanje rane. Rana se može zaštititi kompresom učvršćenom mrežicom preko stražnjeg dijela tijela. Apliciranje raznih antibiotskih prašaka nije preporučljivo jer ukoliko rana malo secernira, slijepiti će se sa praškom i napraviti krastu koja ometa sraštavanje tkiva.

U pravilu nema većih problema poslije operacija ukoliko se slijede upute veterinara. Operirana životinja ne smije se ostavljati bez nadzora, ne smije ležati na prljavoj podlozi i ne smijete dozvoliti da liže ranu. Uvijek postoji način za spriječiti ih u tome samo treba reagirati pravovremeno.
 
Više korisnih informacija vezanih na ovu temu možete pročitati u ranijim odgovorima mojih kolega ovdje, ovdje i ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr