Povratak

Poteškoće pri vožnji automobilom

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imamo mačku staru godinu i četiri mjeseca, mješanka je domaće, perzijske i sijamske mačke i s njom imamo probleme pri svakoj vožnji automobilom. Odmah po ulasku u automobil i početku vožnje, već nakon dvije minute, mačka počne nekontrolirano sliniti. Pri kratkim vožnjama, do 15-ak minuta to je još nekako podnošljivo, ali ako se vozimo više od pola sata mačka postaje izbezumljena. Kada joj damo tabletu protiv mučnine (ne znam točno koje su), uspije ostati relativno mirna otprilike do sat i pol, ali svejedno slini. Specifičnost mačke je što je iznimno osjetljiva na odsjaje, npr. odsjaj sunca od automobil koji prolazi na ulici, CD ili bilo koji predmet koji stvara svjetlosni odsjaj na zidovima.

Tada se mačka izbezumi, penje se po namještaju i isteže glavu i vrat gledajući odsjaj, pa nam tako kod putovanja noću stvaraju probleme i druga vozila u prolazu i ulična rasvjeta, pogotvo zato što mačka svojevoljno tada gleda te odsjaje. Nakon završetka putovanja mačka bude vidno iscrpljena, ali se relativno brzo unormali. Kako smanjiti ili spriječiti slinjenje, bojimo se da mačka ne dehidrira. Postoje li neke prikladnije tablete, za smirenje ili za spavanje?
Luka

O: Kinetozom se nazivaju poremećaji ili bolesti sustava za održavanje ravnoteže koji se često javljaju tijekom vožnje, a manifestiraju se pojačanim slinjenjem i povraćanjem. Navedeni neugodni simptomi predstavljaju reakciju središnjeg živčanog sustava, tako da on aktivira centar za mučninu i povraćanje u mozgu.

U našim Pet centrima možete pronaći Beaphar "Reisefit" tablete protiv mučnine za vrijeme putovanja (daje se jedna tableta na 10 kg tjelesne mase, sat vremena prije putovanja, a vrijeme djelovanja je šest sati) i  Vétoquinol "Sedalin" tablete koje se izdaju isključivo na veterinarski recept. Naime, nakon aplikacije "Sedalina" životinje se umire, nisu razdražljive i agresivne, postaju nezainteresirane za okolinu, oslabe im obrambene reakcije, zatome osjećaj straha, umanje motoričku aktivnost (hipokinezija) i istodobno im se opusti mišićje (miorelaksacija). "Sedalin" ne mijenja znatno stanje svijesti, a budući da djeluje i blago analgetički, olakšano je obavljanje dijagnostičkih i terapeutskih zahvata, transport i dr. Također, "Sedalin" istodobno sprečava povraćanje pa se koristi kao antiemetik.

Nakon peroralne primjene sedativni učinak javi se za 15-20 minuta, a primjenom preporučenih doza (1-3mg/kg) sedacija u prosjeku traje 6-12 sati.

Prije putovanja svakako vodite računa o vremenu proteklom od zadnjeg obroka ("Sedalin" je povoljnije aplicirati natašte), no vodu joj ne trebate uskratiti.

U našim Pet centrima također možete kupiti transportere i torbe za prenošenje, različitih dimenzija, u koje možete smjestiti Vašu mačku tijekom putovanja i na taj način izbjeći nepotrebno uznemiravanje od različitih vanjskih, odnosno svjetlosnih podražaja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr