Povratak

Poteškoće s analnim žlijezdama u mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Udomili smo malu macu i s nama je već dva mjeseca. Kad je došla bila je možda mjesec - dva stara. Tretirali smo je protiv buha, šugaraca i glista. Stolica joj je redovna i normalna, jede normalno i razigrana je. U zadnje vrijeme smo joj primjetili jaki smrad sa područja guze, iako joj je anus čist, ali je koža nešto tamnije boje. Smrad je toliko intenzivan da se osjeti kada maca dođe u krilo i nije nimalo ugodno. Pokušala sam joj oprati guzu vodom i mačjim šamponom (uz pomoć blazinice), ali joj se to baš nije svidjelo. Ne znam što da radimo i da li je to normalno. Ni na jednoj maci prije koju smo imali nismo to primjetili.
Unaprijed hvala, Martina

O: Većina vlasnika pasa zna što su analne žlijezde, međutim, manje je poznato da ih i mačke imaju i da, iako veoma rijetko, mogu imati slične probleme.

Radi se ustvari o analnim vrećicama u kojima se nalaze žlijezde koje luče mirisnu, uljasto-masnu tvar. One se nalaze lijevo i desno od anusa, kod malih pasa su veličine zrna graška, a kod mačaka i manje. Sadržaj tih vrećica normalno se prazni prilikom prolaska fecesa, a služi obilježavanju terena. Svi mesožderi, osim medvjeda i morske vidre, posjeduju analne žlijezde, a poznate su ponajviše kod tvorova, kod kojih služe za obranu od predatora. Također i mačke izlučuju van sadržaj analnih vrećica kada su uzbuđene ili uplašene.

Potencijalni problemi vezano za analne žlijezde nastaju najčešće kada ne dolazi do njihovog redovitog pražnjenja, što ima za posljedicu nastanak infekcije.

Često lizanje perianalnog područja te češanje, kao i intenzivan neugodan miris, znaci su koji upućuju na takvo stanje, a moguć je i nastanak promjena na koži po cijelom tijelu. Ponekad dolazi do nastanka fistule ako je infekcija dugotrajna i jaka.

Najčešće je dovoljno manualno pražnjenje vrećica, a ponekad je potrebna aplikacija antibiotika i tretman, ovisno o komplikacijama. Prehrana bogata vlaknastim tvarima se preporučuje kao preventiva problema, iako ponekad izostaje očekivani efekt.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr