Povratak

Poteškoće s dlakom i nemogućnost samostalnog uređivanja / Prepoznavanje nametnika i zaštita

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 


P:
Udomili smo mačka nakon što je 10 mjeseci bio kod jedne obitelji. Sada je kod nas godinu dana, u potpunosti smo ga prihvatili i uvijek je u centru pažnje. Međutim, ima povjerenja jedino u nas i jako se boji zvona i nepoznatih ljudi. Kućni je mačak, dugodlaki, kastrirani. Kako je crne boje, primjetila sam da ima nekoliko sijedih dlaka, što me zabrinjava ako je star tek 2 godine, pa da li je to od tog stresa koji proživljava i bojazni prema nepoznatim zvukovima i osobama? Također, smo ga jednom pokušali okupati šamponom za mačke, ali puno se otimao, moguće da se nije dobro ispralo oko repa jer od tad ima puno peruti na tom dijelu, tj. bijele točkice. Taj dio ne može lizati jer je korijen repa. Jako mu se peruta taj dio, ali koža nije crvena. Kako najbolje tretirati taj dio, da li pokušati obilno isprati? Također me zanima kako prepoznati nametnike? Cijepili smo ga prošle godine, tada je dobio tabletu protiv nametnika. Stoga Vas molim da mi  preporučite s čime sve treba tretirati mačku za prevenciju i koliko često jer ne mogu odrediti kakve ima nametnike, osim sto se zna češkati po obrazu, stolica mu je čista. Boravi samo u stanu, tu i tamo radi znatiželje pronjuška hodnik i do lifta. Znači ako nije potrebno ići veterinaru prije godišnjeg cjepljenja, mogu li sama kupiti pratel tabletu i ampule?

Za sada ga samo povremeno pošpricam Pet softom, a puno smo u kontaktu i spava u mom krevetu. Nisam htjela kupovati preparate bez razloga jer je od prijateljice mačka dobila reakciju na ampulu, ali kako shvaćam da sve mačke imaju buhe, htjela bih s nečim početi, što možda neće biti preagresivno, za mene i njega. Unaprijed se zahvaljujem na pomoći i odgovoru.

Lijep pozdrav, Matea

O: Ako se  mačka iz nekog razloga ne može uređivati lizanjem u području iznad repa (npr. česta pojava u pretilih mačaka) potrebno je da joj vlasnik pomogne i to tako da ukloni uzrok koji uzrokuje ako je moguće te da je redovito četka četkom po tom mjestu. Naime, na mjestu koje mačka si ne može polizati dlaka ne diše i kao posljedica toga dlaka i postaje masna i koža se počne perutati. Ova pojava je česta i kod nekastriranih mužjaka i kod dugodlakih mačaka. Kod određenih pasmina mačaka (npr perzijska, egzota, britanka) dolazi do pojačanog lučenja masnoća kože, a posebice kod spolno zrelih nekastriranih mužjaka, no i kod ženki, te se na koži nakupljaju masne nakupine koje zatvaraju pore kože, onemogućuju joj normalno funkcioniranje, dlaka postaje oštrija, a vrlo često zbog naseljavnja različitih gljivica i bakterija i otpada.

Ako nije nastupila zaraza ili je ona u početnom stadiju, dlaku i kožu je potrebno odmastiti, te omogućiti njeno normalno funkcioniranje.

Osim redovitog češljanja možete joj taj dio oprati medicinskim šamponom koji normalizira bakterijsku floru kože i vraća joj vlažnost i sprječava perutanje (npr. Lactaderm šampon od Vetoquinola).

Za podizanje otpornosti kože i protiv prhutanja kože pomažu i preparato omega-3 i omega-6 masnih kiselina (Dermanorm kapsule i ulje, Dermafit ulje, Dr. Clauders lososovo ulje, Canina ulje noćurka...).

Protiv vanjskih nametnika imamo u ponudi Pet centra ampulice Frontline i Fyprist, te ogrlice koje su protiv buha i krpelja, te ampulicu Advantage koje je samo protiv buha i ampulicu Advocat i Stronghold koja je protiv buhe, gliste i ušnog šugarca. U ponudi imamo i ampulice na biljnoj bazi (Bio Orme naturali, Verminex kapi Canina) te biljni sprejevi (Orme naturali, Petvital Bio insect schoker, Pet soft) te puder Herbamax.

Nametnike možete prepoznati tako da trakavicu vidite oko anusa i na dlaci oko repa kao bijela zrna riže, gliste kao bijele špagete u stolici, a ne morate ih uopće vidjeti. Buha je 2 mm spljoštena crna i brza, a naći možete i crne točkice koje su njeziun izmet. Krpelj može biti veličine od par mm do 0,5 cm i uglavnom je zaboden u kožu.

Protiv unutarnjih parazita preporuka je dati životinji četiri puta godišnje, a protiv vanjskih svakih mjesec do dva (ovisno o proizvođaču kod ampulica) te svakih par mjeseci (ovisno o proizvođaču kod ogrlica).

Sve preparate možete kupiti u Pet centru, a za ampulicu Stronghold trebate imati veterinarski recept.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr