Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Problemi s mačkom starim 3 godina su počeli krajem prošle zime. Začepio mu se nos, toliko da je imao problema sa disanjem.  To je trajalo oko tjedan dana pa je onda bilo bolje. Izgledalo je kao obična prehlada. Problem je što se to periodično ponavljalo svakih par tjedana. Tjedan dana mu je bilo loše, pa bi onda par tjedana bio dobro. Cijelo vrijeme je normalno jeo i bavio se normalnim aktivnostima. Preko ljeta je problem nestao, a onda se sve ponovo pojavilo prije dvadesetak dana - ali s jednom bitnom razlikom: NIJE HTIO JESTI i imao je užasan zadah iz usta.  Svaki put kad bi se približio hrani, kod njega se javljao poriv za povraćanjem i odustao bi od jela.

Kao da mu se jelo gadi. Išao je kod veterinara koji je ustanovio da ima  UPALU DIŠNIH PUTEVA i dao mu je injekciju antibiotika. U prvom momentu stanje mu se poboljšalo. Ali to nije dugo trajalo. Nos mu je, čini se, u redu, nema više zadaha, ali opet NE JEDE. nakon posjeta veterinaru stanje mu varira iz dana u dan. Na trenutke mu je bolje, mazi se i raspoloženiji je, nešto čak i pojede. A onda mu je opet  lošije, ne jede cijeli dan i samo pije vodu. Mačak nema proljev, ne povraća, ima urednu stolicu i mokraću. Ali konstantno nakon svakog zalogaja pije vodu. Ponekada normalno jede, a ponekada sažvaka hranu i onda ju samo ispljune. Veterinar je preporučio KLAVOCIN BID SIRUP 60 mg dnevno 2x (maca ima 3 kg) budući da tablete ne može progutati. To mu dajem redovito već tjedan dana, no nema nekog značajnog pomaka. Vrlo malo jede, a imam osjećaj da je strašno gladan. Mačak se inače normalno ponaša i čak je i živahan. Što da učinim? Hvala, Darija


O: Gutanje je otežano najčešće kod bola u području ždrijela kod upale ždrijela ili rjeđe kod mehaničkih povreda. Zbog bola prilikom gutanja životinja odgađa akt gutanja, pa zadržava zalogaj u ustima, dugo žvače i slini. Smanjena volja za hranom ili oslabljeni apetit opći je simptom bolesti što se javlja usporedo s drugim općim simptomima, a naziva se inapetncija.

Apetit je umanjen kod svih organskih bolesti, naročito želuca, crijeva i jetre. Akutne zarazne bolesti, septična stanja, teži poremećaji u mijeni tvari znatno utječu na apetit.


Nudite mačku mekani obrok da mu je lakše progutati i češće po manje porcije. Ranice u ustima i erozije koje se javljaju kod eozinofilnog plaka isto mogu uzrokovati teškoće pri hranjenju. O tome možete pročitati ovdje

Zarazni mačji rinotraheitis je virusna bolest mačaka koja se javlja kada padne imunitet.

Za podizanje otpornosti i nadoknadu potrebnih nutrijenata preporučam visokoenergetske i lakoprobavljive konzervice u  polutekučem stanju za oporavak ogranizma kojem je dovoljno manje količine, a podignu opće stanje životinje.

To su od Hill`s-a a/d konzervice, od Royal Canina Recovery, Eukanube High calorie i Purine Convalescence.

Za jačanje imuniteta preporučam Imunoboost pastu koja je bogat hranidbeni dodatak s namjenom da životinje dobiju pojačanu energiju. Sadrži brzo apsorbirajuće trigliceride, esencijalne masne kiseline, glukozu, kolostrum (protutijela za imunitet), bakterije mliječne kiseline, vitamine A, D, B1, B2, B6, B12 , C, PP i željezo.

Naravno bolest se prevenira cijepljenjem vakcinama koje stvaraju imunost protiv tri najčešćih bolesti mačaka, a to su panleukopenija mačaka, zarazni rinotraheitis i kalicivirusna infekcija.

Mačići se vakciniraju u razmacima od 3-4 tjedna do starosti 12 tjedana i onda se revakciniraju jedamput godišnje.

Klavocin je antibiotik širokog spektra djelovanja koji pripada skupini penicilina. Sirup sadrži amoksicilin i klavulansku kiselinu.

Nuspojave su rijetke te većinom blage i prolazne.


Mogu se pojaviti probavne tegobe (mučnina, povraćanje, proljev). Mogu nastati kandidozni stomatitis i vaginitis te pseudomembranozni kolitis s teškim i tvrdokornim proljevima. Moguće su reakcije preosjetljivosti (urtikarijalni ili eritematozni osip, svrbež, angioedem i rijetko anafilaktička reakcija). Može doći do prolaznog umjerenog porasta vrijednosti jetrenih enzima.

 

Antibiotici utjecajem na normalnu rezidualnu floru probavnog trakta nerijetko dovode do neželjenih gastrointestinalnih nuspojava u rasponu od mučnine, povraćanja i blaže dijareje do težih proljeva.Ovdje vrlo važnu ulogu igraju prebiotici i probiotici. Probiotici su dobre bakterije. Prebiotici su neprobavljivi ugljikohidrati koji služe kao hrana "dobrim" bakterijama u debelom crijevu i tako potiču njihov rast i tako one postanu aktivnije u borbi protiv "loših" bakterija.  Dobre" bakterije usput izlučuju nusproizvode koji štite stijenku crijeva i povoljno djeluju na brojne fiziološke funkcije u organizmu.

Prebiotici potječu iz biljnih izvora "- najčešće iz čičoke i cikorije, a u prehrambenim proizvodima nalazimo ih u obliku inulina, oligofruktoze i fruktooligosaharida (FOS). Dodaju se u fermentirane mliječne proizvode kako bi pospješili preživljenje probiotika.

Savjetujem Vam zato da mačka stavite obavezno na dijetnu hranu (gotove medicinske hrane u konzervama i dehidrirane) ili mu kuhate raskuhanu rižu sa sluzi i kuhanu piletinu ili govedinu, nudite mu fermentirane mliječne proizvode (acidofil, jogurt) jer sadrže probiotike. Pomoći će mu i Florentero pasta koja sadrži i prebiotike (manan i fruktooligosaharide) te dobre bakterije Enterococcus faecium, Lactobacillus acidophilus, Bacillus clausii, Lactobacillus sporogenes i indicirana je kog proljeva, mučnina, stresa probavnog sustava kod tretmana antibioticima, promjene hrane i klime.

OZNAKE: