Povratak

Poteškoće s mačkom na putovanju i mučnina pri vožnji - Dramina, Dia-Calm i KalmAid tablete

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imamo mačku staru godinu dana i imamo velikih problema odnedavno tokom putovanja. Čim stavimo mačku u auto, počne mijaukati, a kada krenemo počne pjena na usta, nervoza i uskoro povraćanje. Čuli smo da se i macama smije dati Dramine tableta, ali ne znamo količinu pa nas zanima količina tablete za mačku od 3,5kg? Josip

O: Djelatna tvar Dramina tableta je dimenhidrinat. Dimenhidrinat je antihistaminik (H1) čija je primjena prvenstveno antiemetička (protiv povraćanja), posebno kod bolesti kretanja. Osnovno djelovanje dimenhidramina je inhibicija acetilkolina jer inhibira vestibularnu stimulaciju koja se javlja tijekom bolesti kretanja i vrtoglavice. Učinak traje i do 3 sata. Djelovanje je i sedativno (smirujuće) zbog njegovog antimuskarinskog učinka.

Doza za mačku iznosi 12,5 mg i može se davati jednom do tri puta dnevno.

To znači da se mački može dati 1/4 tablete, pola sata prije puta. Davanje ovog preparata je kontraindicirano kod preosjetljivosti na dimenhidrinat, a oprez je potreban ukoliko životinja boluje od  glaukoma, hipertireoidizma, kardiovaskularnih bolesti, hipertenzije, te gastrointestinalne ili urinarne opstrukcije.

U ponudi Pet centra protiv mučnine prilikom vožnje nudimo  tablete na prirodnoj osnovi Dia-calm te  KalmAid.

Dia-calm tablete sadrže đumbir koji se još od davnina koristi za smirivanje mučnine, valerijanu, biljku koja djeluje smirujuće te hmelj. Koriste se u slučajevima putovanja, smirivanja straha od grmljavine, petardi i promjena okoline i smiruje u ostalim stresnim situacijama. Pripravak se bez prekida može koristiti u razdoblju 2-3 tjedna, te davati najviše 2 puta dnevno.

KalmAid tablete s okusom govedine sadrže L-triptofan , esencijalnu aminokiselina koja utječe na proizvodnju serotonina (ima smirujući i opuštajući učinak). Ona se ne  može se sintetizirati u organizmu stoga se mora dobiti putem ishrane. U metabolizmu sudjeluje kao gradivni dio bjelančevina, ali i kao važan aminokiselinski prekursor serotonina i melatonina, važnih neurotransmitera. Kalmaid tablete sadrže i L-teanin (prirodna aminokiselina koja olakšava kontrakcije mišića, opušta i relaksira organizam) i tiamin ( vitamin B1) , koji je vrlo je važan za normalno funkcioniranje živčanog sustava. Za kratkoročne učinke  tablete treba dati 1-2 sata prije očekivanog događaja, a za dugoročno upravljanje problemima u ponašanju koristiti 3 mjeseca uzastopce.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr