Povratak

Poteškoće sa zaraštavanjem rane i opuštenost kože na donjem dijelu trbuha nakon sterilizacije mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljvu 2013


Odgovara:
 Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: Prije deset dana sam kastrirala mačku staru jednu godinu, imala je jedan okot prije. Jako je zaigrana i pukli su joj konci na jednom dijelu, sada opet mora na šivanje, je li to normalno? Hoće li imati kakvih posljedica i kako da je umirim da ne skače toliko? Još jednu macu sam kastrirala, prije mjesec dana, ona je ok, igra se, jede, ali joj se stomak objesio, tj. ta strana gdje joj je bio rez je zadebljana, je li to opasno?

Unaprijed hvala, Vesna

O: Nakon kastracije ili sterilizacije trbušna stijenka mačaka se šiva po slojevima. Tako se na samom početku šiva potrbušnica pa mišičje i na kraju koža. Rana u pravilu zarasta za tjedan dana kada se vade neresorptivni konci.

Ukoliko se iz bilo kog razloga omete zaraštavanje posljedice će ovisiti o vrsti i opsegu promjena. Ukoliko je došlo samo do površinskog otvaranja rubova rane dodatna obrada bit će kratka, a zarastanje brzo.

No, ukoliko dođe do dubljih razdvajanja može se javiti hernija ili bruh. Sve su to očekivane komplikacije nakon ovakvih zahvata u mladih životinja koje su zaigrane i ne miruju. Vrlo vjerojatno neće biti nikakvih posljedica, ali bi trebalo onemogućiti macu da se penje ili skače. Mlade mace je teško umiriti i stoga pokušajte barem zaustaviti igre koje iziskuju povećano naprezanje trbušne muskulature.

Za umirenje mace preporučam Vam "Dia calm" tablete koje su dodatak prehrani, a sadrže biljne ekstrakte koji na prirodan način umiruju mace. Ove tablete su u stalnoj ponudi ljekarni Pet centra.

Opuštenost kože na donjem dijelu trbuha vrlo je česta pojava u kastriranih maca, kako ženki tako i mužjaka. Zadebljala stijenka u ovako ranoj postoperativnoj fazi ne predstavlja završno stanje i vrlo vjerojatno će se s vremenom stanjiti, ali ipak bi bilo dobro da je odvedete na pregled veterinaru koji ju je operirao.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr