Povratak

Povišena tjelesna temperatura mačke nakon sterilizacije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Posle sterilizacije, nakon pet dana, mačka je preterano mirna i non stop je za nekim ukućanom, kao da traži pomoć. Kako se ponaša kad joj je telesna temperatura povišena?
Slobodanka

O: Normalna tjelesna temperatura u mačaka je 38-39°C, dok je 40°C povišena, a od  40,5°C je visoka i potrebno je potražiti pomoć veterinara. Povišena temperatura tijela je, naime, tipični odgovor obrambenog, imunološkog sustava na uzročnika bolesti, viruse i bakterije.

Djeluje bakteriostatično (zaustavlja razmnožavanje bakterija, a pored toga se poboljšava funkcija leukocita (bijela krvna zrnca), a metabolizam bakterija se pogoršava. Ukratko, visoka temperatura je prirodni antibiotik.

Negativni učinak povišene temperature je da organizam gubi tekućinu i ljubimac je pokušava nadoknaditi povećanom konzumacijom. Drugi negativan učinak visoke temperature je povećana frekvencija disanja, koja opterećuje srce i pluća, a kod jako visoke temperature može doći i do stvaranja edema u mozgu. Kod temperature 42°C prestaju pozitivni efekti povišene temperature te dolazi do toksičnog šoka.

Povišenu tjelesnu tempraturu u mačaka redovito prate i simptomi poput bezvoljnosti, umora, gubitka apetita i pospanosti.

Vrlo rijetko da mačka pokušava upozoriti vlasnika da joj nešto nije u redu sa zdravljem, većinom vole osamu i mir, tako da mi je vrlo teško na ovaj način pretpostaviti što se točno zbiva sa Vašom ljubimicom. Također, moguće joj ove iznimno nagle visoke temperature stvaraju nemir te se ponaša na opisani način.

Kako ste je podvrgli operativnom zahvatu sterilizacije, za utjehu je što se neke ozbiljnije komplikacije sekundarnim bakterijskim infekcijama najčešće zbivaju između trećeg i četvrtog dana, tako da sam mišljenja da se vjerojatno ne radi o komplikaciji.

No, u svakom slučaju Vam preporučujem da o nastaloj promjeni ponašanja obavijetite Vašeg veterinara koji će osnovnim kliničkim pregledom dobiti bolji uvid u njeno zdravstveno stanje te Vam preporučiti daljnju njegu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr