Povratak

Povraćanje mačka nakon povratka iz ambulante i cijepljenja protiv zaraznih bolesti

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
IvanaSarcevicHorvat Joomla


Odgovara:
Ivana Šarčević Horvat, dr. med. vet. 
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Mačak je danas cijepljen protiv zaraznih bolesti kod svog veterinara. Nakon dolaska kući mačku sam dao jesti njegovu Whiskas suhu hranu koju jede svaki dan, u isto vrijeme. Nakon pola sata mačak je počeo povraćati tri puta je povraćao, nikada prije nije povraćao. Da li je njegova reakcija na cjepivo normalna ili se moram brinuti. Hvala unaprijed. Karlo

O: Naime, cijepljenje može izazavati neželjene reakcije koje uglavnom nisu ozbiljne i prolaznog su karaktera. Očituju se kao blaga prehlada, blago povišena temperatura (uobičajeno prođe sama unutar 24-36 sata od cijepljenja), oteklina na mjestu uboda koja može biti bolna, potištenost. Ako ste prvi put išli s Vašim mačkom kod veterinara i vozili se možda u autu, to može biti vrlo stresno za njega. Odlazak veterinaru većini mačaka nije ugodan. Preporučljivo je po dolasku kući pustiti mačka da se opusti nakon svih tih aktivnosti i tek mu kasnije ponuditi hranu.  

Ako se povraćanje nastavi i sutradan, svakako je potrebno posjetiti svog veterinara, jer u tom slučaju možda je Vaš mačak bio u inkubaciji, tj. nije pokazivao simptome bolesti u vrijeme cijepljenja, a sada se bolest razvila.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr