Povratak

Povremeno intenzivno kihanje mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam mačka starog 8 mjeseci. Kada smo ga udomili, prije 6 mj., bio je malo prehlađen. Kihao je, imao je iscjedak iz očiju i nosića. Veterinar je ustanovio da je to mala prehlada. No, od tad naš mačak ima neko čudno kihanje. Ne često, ali jednom mjesečno uglavnom preko noći počne da kiše i da se češka po nosiću, uzastopno bar 20 puta. Uopšte ne može da spava u tom slučaju, noć mu prođe u kihanju. Sutradan je sve ok, kihanja nema. Iz mjeseca u mjesec to se ponavlja. Da li ima razloga za brigu? Meni izgleda kao da mu nešto smeta u nosiću. Molila bi Vas za odgovor.
Hvala!

O: Rinitis je upala nosne sluznice, a osim mikroorganizama uzrok ovom oboljenju mogu biti različiti alergeni. U tom slučaju je uz edem sluznica prisutan proziran iscjedak i svrbež. Katkad u etiologiji rinitisa sudjeluju i različite traume, plijesni, nedostatna prehrana (nestašica vitamina A), kongenitalni defekti nepca, povraćanje, upale sinusa i dr.

Mlade mačke vrlo često obolijevaju od infekcija gornjih dišnih puteva. Uzročnici infekcija su virusi, a komplikacije se mogu razviti u smislu sekundarne bakterijske infekcije, što utječe na opće stanje ljubimca i produžava tijek oporavka. Infekcije bakterijske etiologije najčešće su uzrokovane vrstama Pasteurella, Bordetella, Streptococcus i Pseudomonas.

Dva najčešća uzročnika kihanja su virusi: calicivirus i rhinotracheitis virus (Herpes-1). Također, kihanje uzrokuju i mikroorganizmi Chlamydia psittaci i mycoplasma. Oba mikroorganizma uzrokuju iritaciju nosne sluznice i konjunktivitis.

Moguće je da se radi o alergijskoj reakciji i da se alergen nalaz u prostoru gdje maca spava ili da je njen dišni sustav izritiran nekim alergenom iz okoline (miris spreja, deterdženta i sl.).

Moguće je i da se radi o prehladi jer je sada pogodno vrijeme za bolest dišnih puteva. Bitno je da je opće stanje mace nepromjenjeno kao i prehrambene navike i volja za igrom. Ako navedeno nije usklađeno, svakako posjetite vetrinara.

Preporučujem upotrebu vitaminsko-mineralnih pripravaka u svrhu jačanja organizma i podizanja imuniteta: Vétoquinol Calo-Pet pasta, Pfizer VMP pasta za mačke ili ImmunoBoost pasta - energetska pasta koja se koristi za životinje u oporavku da bi stekle potreban imunitet i dobile dodatnu pojačanu energiju ili Anivital Feli Immun -dodatak prehrane za jačanje imuniteta mačaka.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr